fredag 3 januari 2020

Socialdemokraterna störst på Island första gången på tio år

För första gången på tio år är Socialdemokraterna största parti på Island. I en ny opinionsmätning utförd av Maskína på uppdrag av Vísir är väljarstödet 19 procent. Näst störst är Självständighetspartiet med rekordlåga 17,6 procent. Socialdemokraterna har inte varit största parti sedan tiden direkt efter finanskraschen.

Finanskraschen hösten 2008 utlöste omvälvningar i det isländska samhället som fortfarande gör tydliga avtryck. Den ekonomiska krisen är sedan länge historia. Men misstroendet mot politiker och de etablerade partierna har inte återhämtat sig. Förtroendet för alltinget är alltjämt mycket lågt.

I samband med kraschen kollapsade också stödet för Självständighetspartiet, det parti som i praktiken varit statsbärande ända sedan Island blev republik 1944. Många väljare ansåg att partiets politik lagt grunden för krisen genom bland annat en misslyckad privatisering av statliga banker.

Kraschen fick regeringssamarbetet mellan Självständighetspartiet och Socialdemokraterna att haverera. I nyvalet i april 2009 blev Socialdemokraterna största parti - något som inte tidigare hänt i ett val till alltinget.

Under en tid kort efter finanskraschen var Socialdemokraterna också största parti i opinionsmätningarna. Senast det inträffade hos MMR och Gallup - de två institut som regelbundet gör väljarbarometrar - var just i april 2009.

Sedan dess har Självständighetspartiet varit störst. Enda undantagen är några få mätningar där Gröna vänstern och Piratpartiet varit större.

Under 2019 har stödet för Självständighetspartiet sjunkit ytterligare. I den mätning som Maskína utfört på uppdrag av Vísir får partiet bara 17,6 procent. Det är Självständighetspartiets sämsta opinionssiffra genom tiderna. Aldrig tidigare har stödet varit så lågt.

Socialdemokraterna är nu största parti med 19 procent. Det är alltså första gången på drygt tio år som Socialdemokraterna har det starkaste väljarstödet.

Vid ett tillfälle i år har fler sympatiserat med Socialdemokraterna. I Gallups mätning i januari fick partiet 19,1 procent.

Tredje störst i landet är Piratpartiet och Renässans som båda får 14 procent. För Renässans är det en rekordnotering. Inte sedan partiet bildades har partiet haft en så hög opinionssiffra.

Centerpartiet får 12,1 procent medan Gröna vänstern får 11,7 procent. Det parti som leder Islands regering är enligt Maskína alltså bara det sjätte största partiet i alltinget. Framstegspartiet - det tredje regeringspartiet - får 7,4 procent.

Folkets parti får 4,1 procent och klarar därmed inte femprocentsspärren till alltinget.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är 37 procent. Det är den lägsta siffran för regeringen under mandatperioden.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.