måndag 20 januari 2020

Tre laviner föll över Västfjordarna på sju minuterInom loppet av sju minuter drabbades Flateyri och Suðureyri av tre enorma laviner. I Flateyri har nu arbetet med att bärga båtar och rensa byggnader börjat. Men lavinfaran har varit överhängande i området de senaste dagarna och arbetet har därför gått långsamt. Samtidigt får regeringen kritik för att inte ha använt mer pengar till skyddsbarriärer mot laviner.

Klockan 23.03 i tisdags kväll föll en lavin från Innri-Bæjargil över Flateyri. Snömassorna vällde fram i en hastighet på 150 till 200 kilometer i timmen. De flödade över skyddsbarriärerna och begravde huset på Ólafstún i snö.

Två minuter senare föll en lavin vid Norðureyri i Súgandafjörður. Snön vräkte ned från fjället. När snömassorna nådde havet skapades en flodvåg som klockan 23.06 drog in över Suðureyri, ett samhälle 600 meter bort på andra sidan fjorden. Vågen av snö och slask orsakade stora materiella skador i hamnområdet.

Klockan 23.10 drabbades Flateyri av en ny lavin. Den här gången utlöstes en lavin på Skollahvilft. Även den flödade över skyddsbarriärerna och nådde hamnen. De sex båtar som låg i hamnen förstördes. En oljecistern föll i vattnet.

För invånarna i Västfjordarna var lavinerna en plågsam påminnelse om händelser som inträffade 1995. Lavinerna inträffade nästan på årsdagen av en lavin i Súðavík som krävde fjorton människoliv och en lavin i Reykhólar som krävde ett dödsoffer. Senare samma år drabbades Flateyri av en lavin där tjugo människor omkom.

Men den här gången fick katastrofen inte alls samma dimensioner. Anna Sóley Ericsdóttir Wolf begravdes under snön när den vällde in i hennes rum i huset på Ólafstún 14. Hon berättar i RÚV att hon var medvetslös långa stunder. När hon var vaken tänkte hon på sin familj. Hon befarade att även de hade hamnat under snömassorna:
"Det var som betong. ... Jag kunde röra mig ungefär två centimeter. Jag kunde knyta näven och röra på huvudet lite. Men jag kunde inte försöka ta mig upp eller flytta mig i någon annan ställning."
Efter fyrtio minuter kunde räddningsarbetare gräva fram Anna Sóley Ericsdóttir Wolf ur lavinen. Hon fördes till sjukhus i Ísafjörður för vård men kunde skrivas ut dagen därpå.

Anna Sóley Ericsdóttir Wolf var orolig över vad som hade hänt familjens katter. Bägge tog sig ut ur huset efter lavinen - men därefter var de försvunna. En av dem hittades redan under onsdagen. Den andra tog lite längre tid på sig. Eyþór Jóvinsson var en av de räddningsarbetare som skottade ut all snö ur huset. Han skriver på Facebook att han i torsdags kom in i ett av barnens rum - och där låg katten och sov.

Sex båtar sjönk eller förstördes i lavinen. En av dem kunde bärgas ur hamnen i går. Ytterligare en har förtöjts vid kajen för att den inte ska driva iväg. Arbetet med att bärga fler båtar fortsätter när väderförhållandena blir mer gynnsamma.

Omkring 5 000 liter olja tros ha läckt ut i hamnen från kapsejsade båtar och den oljecistern som lavinen drog med sig. Med hjälp av länsor ska oljan hållas kvar i hamnen innan den kan saneras.

Inledningsvis talades det om att den flodvåg som slog in över Suðureyri hade varit sex till tio meter hög. Nu uppger Veðurstofa Íslands att den troligtvis inte var så hög. Som mest nådde den cirka 35 meter in på land. Ett skäl till att storleken kan ha överskattats var att det var springflod när flodvågen inträffade.

När flodvågen kom var det tomt i hamnen. En bil som stod parkerad sju till åtta meter från vågbrytaren - som flodvågen utan problem sköljde över - illustrerade att vågen ändå var jättelik. Bilen flyttades cirka två meter och snöslasket nådde upp till backspeglarna som fanns på 1,3 meters höjd.

Vädret har fortsatt att påverka situationen i Flateyri. Vägen till orten har de senaste dagarna varit stängd under nätterna på grund av lavinfaran. Vägen till Súðavík har hållits stängd av samma skäl. Lavinfaran gör att Almannavarnir fortfarande har förhöjd beredskap i både Flateyri och Suðureyri.

Skyddsbarriärerna skonade Flateyri från en ännu större katastrof. Ändå har regeringen fått hård kritik för bristande anslag till lavinförebyggande insatser. En av kritikerna är Halldór Halldórsson, kommunchef i Ísafjarðarbær och styrelseledamot i Ofanflóðasjóður.

Ofanflóðasjóður inrättades 1997 efter lavinerna i Flateyri, Súðavík och Reykhólar 1995. Fonden skulle årligen få 0,3 procent av brandförsäkringen för fastigheter. Pengarna skulle användas till att minimera risken för skador i samband med laviner och jordskred.

Men pengarna går inte längre direkt till fonden. Under 2018 ändrades bestämmelserna så att pengarna i stället först hamnar i statskassan. Beslut om hur de ska användas tas i samband med att budgeten klubbas.

I fonden finns nu cirka 22 miljarder isländska kronor som öronmärkts för förebyggande åtgärder. Men regeringen har bara delat ut en tredjedel av pengarna. Omkring 15 miljarder har alltså inte använts. Halldór Halldórsson säger i Morgunblaðið att staten i praktiken är skyldig fonden dessa pengar. Och de hade i sin tur under dessa år kunnat användas till förbättrat lavinskydd.

Kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson säger till Vísir att de 15 miljarderna tillhör fonden. Han anser att det är viktigt att de under de närmaste åren används för att bygga ut skyddet mot laviner och andra naturkatastrofer.

I samband med att fonden inrättades sattes 2010 som ett slutdatum för när de mest utsatta orterna skulle ha fått skyddsbarriärer. Tio år senare är det arbetet fortfarande inte slutfört på åtta platser. I Patreksfjörður, Bíldudalur, Hnífsdalur, Tálknafjörður, Siglufjörður, Seyðisfjörður, Neskaupstaður och Eskifjörður är barriärerna bara delvis färdiga eller har ännu inte påbörjats.

I dag ordnar kommunen Ísafjarðarbær informationsmöten för invånarna i Flateyri och Suðureyri. I morgon hålls ett informationsmöte i Ísafjörður. I Súðavíkurhreppur ordnar kommunen i morgon ett informationsmöte för invånarna i Súðavík.

Här kan du läsa mer om de laviner som drabbade Flateyri och Suðureyri.