fredag 17 januari 2020

Turister hittade döda vid flygplansvrak - tros ha frusit ihjäl

Två kinesiska turister hittades i går döda nära flygplansvraket på Sólheimasandur. Turisterna - en man och en kvinna som båda var i 20-årsåldern - upptäcktes 150 meter ifrån varandra. De tros ha frusit ihjäl under den snöstorm som drog in över den isländska sydkusten i måndags. Kropparna ska nu obduceras. I nuläget finns ingen misstanke om något brott.

Klockan 11.55 i går larmades polisen. Då hade personer som beskådade flygplansvraket på Sólheimasandur väster om Vík í Mýrdal hittat en död kvinna inte långt från vraket. Polis som kom till platsen tyckte att fyndet var märkligt. Räddningstjänst kallades till platsen för att undersöka området.

Vid 14-tiden hittades en död man i samma område. Avståndet mellan de två kropparna var 150 meter. Kvinnan påträffades nära en gångstig. Mannen upptäcktes längre bort från stigen.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att paret reste österut från Hvolsvöllur klockan 14.55 i måndags. Deras hyrbil påträffades i går på parkeringsplatsen vid flygplansvraket.

Ett kraftigt snöoväder drog in över södra Island i måndags. På Sólheimasandur innebar det vindar långt över stormstyrka, tätt snöfall och i det närmaste obefintlig sikt. Veðurstofa Íslands hade varnat för ovädret och bland annat meddelat att det var olämpligt att vara ute på vägarna.

Polisens teori är att mannen och kvinnan frös ihjäl ute på Sólheimasandur. Att gå från parkeringsplatsen längs ringvägen ned till vraket tar en dryg halvtimme i bra väder. När bilen hittades var flera fönsterrutor krossade - något som sannolikt hänt under ovädret. I det här området är det vanligt att bilrutor krossas av sten som blåser upp i stormar.

Det troliga är alltså att paret vandrat ut på Sólheimasandur och överraskats av ovädrets kraft. När sikten är dålig och snön tät finns inga landmärken att ta fasta på. De kan alltså ha irrat omkring ute på Sólheimasandur utan att ha hittat vägen tillbaka till hyrbilen. På något sätt har de också skilts åt under ovädret.

Dödsorsaken kommer att fastställas efter att kropparna obducerats. I nuläget finns ingen misstanke om något brott.

Både mannen och kvinnan var kinesiska turister 22 respektive 20 år gamla.

Här kan du läsa mer om flygplansvraket på Sólheimasandur.