lördag 18 januari 2020

Turister som dog på Sólheimasandur hittade efter tre dygn

De två kinesiska turister som hittades döda på Sólheimasandur i torsdags kom till platsen i måndags. Då rasade ett av vinterns värsta oväder i området. Polisen utgår från att de frusit ihjäl under ett besök till det flygplansvrak som finns nära stranden. Dödsorsaken kommer att stå klar först efter den obduktion som görs under nästa vecka.

I torsdags påträffades en död kvinna nära den stig som leder till flygplansvraket på Sólheimasandur mellan Skógar och Vík í Mýrdal på den isländska sydkusten. Polis och räddningstjänst hittade strax därpå en död man inte långt från kvinnan.

Paret har identifierats som en 22-årig kinesisk man och en 20-årig kinesisk kvinna. Båda studerade i Storbritannien och besökte Island som turister. Anhöriga till paret är nu på väg till Island.

De två turisterna hade hyrt en bil. De körde österut från Hvolsvöllur klockan 13.55 i måndags. Då fotograferades bilen av en vägkamera. De körde då rakt in mot ett av vinterns värsta oväder. Under måndagen och tisdagen rasade en snöstorm i området. Vindarna på Sólheimasandur nådde 40 meter i sekunden. Samtidigt snöade det ymnigt vilket gjorde sikten nästan obefintlig.

Polisen vet nu att paret ställde bilen på en parkeringsplats vid ringvägen under måndagseftermiddagen. Därefter promenerade de mot det flygplansvrak som finns på Sólheimasandur. Exakt vad som hände sedan är inte klart.

Både mannen och kvinnan påträffades nära den stig som leder till vraket. De hittades 150 meter från varandra. Det är troligt att de förlorat uppfattningen om hur de skulle hitta tillbaka till bilen i ovädret. När det blåser så hårt som det gjorde i måndags kan det vara svårt att stå upp. På något sätt har de sannolikt överraskats av ovädrets kraft.

Hyrbilen stod kvar på parkeringsplatsen med krossade rutor. Rutorna tros ha gått sönder under ovädret. De skulle ha lämnat tillbaka bilen först i torsdags. Ingen hade anmält de kinesiska turisterna som saknade innan de hittades döda på Sólheimasandur.

Kropparna kommer att obduceras efter helgen. Först då kommer dödsorsaken att stå klar. Polisen utgår dock från att både mannen och kvinnan frusit ihjäl. Det fanns inga andra synliga skador på kropparna. I dagsläget finns det inte heller någon misstanke om brott.

Här kan du läsa mer om de döda turisterna på Sólheimasandur.