tisdag 14 januari 2020

Vill ha svar om pilotträning för Icelandairs Boeing 737 Max

Utbildningen av de piloter som får flyga Boeing 737 Max blir en fråga för alltingets miljö- och kommunikationsnämnd. Det är Renässans Hanna Katrín Friðriksson som har krävt ett möte om vilken träning piloterna får inför att flygplanstypen tas i trafik. Frågorna riktar hon till flygplatsbolaget Isavia, myndigheten Samgöngustofa och Icelandair.

I tio månader har Icelandairs flygplan av modellerna Boeing 737 Max 8 och 9 varit belagda med flygförbud. Beslutet togs efter två olyckor som krävde totalt 346 människoliv. Sedan dess har skandalen kring Boeings lansering av modellerna eskalerat. Det har i sin tur medfört att tidpunkten för att planen åter ska kunna tas i trafik har skjutits på framtiden.

När flygförbudet utfärdades hade Icelandair totalt fått sex plan av de kritiserade modellerna levererade. Ytterligare tre skulle ha levererats av Boeing efter förbudet infördes. Icelandair har ersatt dem med inhyrda plan. Flygbolaget har också kommit överens med Boeing om viss kompensation för de ekonomiska konsekvenserna av förbudet.

Icelandair räknar nu enligt ett pressmeddelande med att ta Boeing 737 Max i trafik i maj.

De senaste veckorna har en rad nya avslöjanden om Boeings hantering av 737 Max gjorts. Flygplanstillverkaren ska bland annat ha förtigit information i kontakter med myndigheter och flygbolag gällande behovet av särskild träning för piloter som tidigare flugit Boeing 737. Genom att hävda att speciell utbildning var onödig kunde Boeing få ut planet på marknaden tidigare.

Intern kommunikation mellan anställda har visat att många inom Boeing ifrågasatte säkerheten. Bland annat har 737 Max internt beskrivits som ett flygplan byggt av clowner ledda av apor.

Hanna Katrín Friðriksson, alltingsledamot för Renässans, skriver nu på Facebook att hon vill ta upp frågan om Boeing 737 Max i miljö- och kommunikationsnämnden. Hon har begärt ett möte där företrädare för flygplatsbolaget Isavia, myndigheten Samgöngustofa och Icelandair kommer till nämnden.

Nämndens ordförande, centerpartisten Bergþór Ólason, säger till Vísir att mötet ska bli av. Någon tid för mötet är ännu inte bestämd. Syftet med mötet är enligt Hanna Katrín Friðriksson hur de olika parterna följer den process som i slutändan ska leda till att flygförbudet för Boeing 737 Max hävs.

Hanna Katrín Friðriksson att hon bland annat vill ha information om vilka krav som myndigheter och Icelandair kommer att ställa inför att modellen tas i bruk. Samgöngustofa uppger för Túristi att myndigheten samarbetar med EASA, EU:s flygsäkerhetsmyndighet, för att säkerställa att alla brister är åtgärdade innan trafiken återupptas.

Innan flygförbudet infördes i mars 2019 var det inte bara Icelandair som använde Boeing 737 Max på flyg till och från Island. Även Air Canada och Norwegian använde samma modeller under avgångar till och från Keflavík.

Här kan du läsa mer om Icelandairs Boeing 737 Max.