fredag 21 februari 2020

Anklagar socialdemokrat för judehat på grund av halsduk

Att Logi Már Einarsson ofta syns i en röd halsduk är ett tecken på att Socialdemokraternas partiledare sympatiserar med terrorism och judehat. Det hävdar juristen Einar S. Hálfdánarson i en debattartikel i Morgunblaðið. Logi Már Einarsson svarar att påståendena är över gränsen. Han tror att de återspeglar Självständighetspartiets rädsla för Socialdemokraterna.

Juristen Einar S. Hálfdánarson har de senaste åren varit en ganska regelbunden skribent på Morgunblaðiðs debattsida. Där har han bland annat argumenterat för gränskontroller för att försvåra för asylsökande och för att andra nationer bör ta ett större klimatansvar än Island.

Gång på gång går han också till angrepp mot partier och politiker till vänster om mitten. I Morgunblaðið anklagar han nu Socialdemokraternas ledare Logi Már Einarsson för att stödja judehat och terrorism. Skälet är att han ofta bär en röd halsduk:
"Utanför arabländerna räknas en sådan halsduk i regel som en stöddeklaration för judehats- och terroristgruppen Hamas. Gruppen som vill låta bestraffa homosexuella och även döda dem. Skulle en ordförande för ett liberalt socialdemokratiskt parti i något annat land göra så? Skulle medier i andra europeiska länder låtsas som om det inte vore något?"
Vidare hävdar Einar S. Hálfdánarson att Socialdemokraterna är ett extremistiskt parti. Anledningen är att Logi Már Einarsson stängt dörren till ett samarbete med Självständighetspartiet:
"Ordföranden och den nya ledningen talar ofta nedlåtande till självständighetspartister. Han talar om att utestänga den här delen av folket från inflytande."
Logi Már Einarsson reagerar starkt på Einar S. Hálfdánarsons utspel. Han skriver på Facebook att han tål kritik men att de här påståendena går över gränsen. Han tror att angreppet beror på att Självständighetspartiet fruktar Socialdemokraterna:
"Jag gömmer mig inte från kritik. Men när det att må bäst i ett klädesplagg som inte betraktas som traditionellt hos västerländska, manliga, konservativa politiker sägs vara stöd för illdåd liksom judehat har jag faktiskt fått nog."
De senaste månaderna har avståndet mellan Självständighetspartiet och Socialdemokraterna i flera opinionsmätningar inte varit större än att det rymts inom den statistiska felmarginalen.