torsdag 13 februari 2020

Centerpartiet kan ha fått symbolidé från Framstegspartiet

Centerpartiet bildades av avhoppade politiker från Framstegspartiet. Ledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson valde en vit stegrande häst som partisymbol. Nu tycks det som att han även kan ha tagit med sig den från Framstegspartiet. När Guðni Ágústsson 2001 kandiderade till uppdraget som vice ordförande föreslog han just hästen som symbol.

Efter att ha röstats bort från posten som ledare för Framstegspartiet valde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att hösten 2017 grunda Centerpartiet. En rad andra framstegspartister som hamnat ute i kylan efter en serie av personstrider följde med över.

Som symbol för Centerpartiet valde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson en vit stegrande häst. I ett inlägg på Facebook förklarade han den nya partisymbolen:
"Den isländska hästen har följt islänningarna sedan början. Den är folklig och samtidigt en av landets symboler utomlands och har därför bildat starka band mellan islänningar och personer över hela världen. Den förenar landsbygd och tätorter, arbete och nöje. Den isländska hästen är förnuftig och uthållig. Den kan klara storm och en hård vinter. Den har stor anpassningsförmåga och vet vägen hem. Den tar alltid folk till målet trots att vägen kan vara svår och lång. Den isländska hästen är vänlig, men kan resa sig på bakbenen när den behöver visa sin styrka och oförskräckthet."
Några avgörande ideologiska skillnader fanns inte mellan Framstegspartiet och Centerpartiet. Splittringen berodde främst på personfrågor. Efter att ha ertappats med att ha haft bolag i skatteparadis ansåg en majoritet av framstegspartisterna att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte kunde leda partiet i valet hösten 2017.

Centerpartiet ärvde alltså både ideologi och en hel del medlemmar från Framstegspartiet. Nu ser det ut som att även partisymbolen kan ha inspirerats av Framstegspartiet.

I mars 2001 valdes Guðni Ágústsson till vice ordförande för Framstegspartiet. Han var då jordbruksminister och blev senare även partiledare. I samband med att han meddelade att han kandiderade till posten som vice ordförande sade han att han ville byta partisymbol. Hans förslag var en vit islandshäst.

Guðni Ágústsson sade under en presskonferens att Självständighetspartiet hade lyckats att jaga röster genom att ha rovfågeln falk som partisymbol. Han ansåg enligt Morgunblaðið att islandshästen skulle kunna hjälpa Framstegspartiet att nå ut med sin politik och att nå ut till väljarna.

Något byte av partisymbol blev det aldrig för Framstegspartiet. Sexton år senare blev en vit häst i stället symbol för Centerpartiet. Guðni Ágústsson säger till Eyjan att han inte har något emot att Centerpartiet använder sig av en häst. Han är inte säker på att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kände till hans förslag om att byta symbol:
"Det är nu så att jag är Sigmundurs gudfader inom politiken. Han var min assistent när jag var partiets ordförande. ... Och Sigmundur kan mycket väl ha ärvt min idé. Sigmundur frågade mig faktiskt inte om lov men ibland säger jag till människor att det här är min gamla idé."
Det som bekymrar Guðni Ágústsson är alltså inte Centerpartiets val av symbol. Han säger till Eyjan att problemet är att Centerpartiets häst inte är någon islandshäst:
"Detta är en diligenshäst från London, tror jag. Det går naturligtvis inte."
Här kan du läsa mer om Centerpartiets val av symbol.