tisdag 18 februari 2020

Dill i Reykjavík tar tillbaka Islands enda MichelinstjärnaDill i Reykjavík vinner tillbaka sin Michelinstjärna. Restaurangen är därmed åter den enda på Island som har en stjärna i Guide Michelin. Dill nyinvigdes för bara några månader sedan efter att moderbolaget gått i konkurs under 2019. Då var kocken Gunnar Karl Gíslason tillbaka som huvudansvarig för restaurangen.

Våren 2017 blev restaurangen Dill i Reykjavík historisk. För första gången någonsin belönades en isländsk restaurang med en stjärna i Guide Michelin. Utnämningen gjorde att bokningarna strömmade in till lokalerna på Hverfisgata. Turister bokade ofta bord flera månader i förväg för att försäkra sig om ett besök under vistelsen på Island.

Köksmästaren Gunnar Karl Gíslason låg bakom det koncept som belönades med en Michelinstjärna. Han blev dock inte kvar på jobbet så länge efter att utmärkelsen bärgats. Så småningom flyttade han till New York för att ta över restaurangen Agern. Det dröjde bara ett halvår innan även den belönats med en stjärna.

På hemmaplan skedde en rad personalbyten på Dill. I våras förlorade restaurangen den enda stjärnan. Gunnar Karl Gíslason meddelade strax därpå att han tänkte flytta hem till Island för att ta tillbaka stjärnan.

Men det var inte bara den försvunna stjärnan som var ett bekymmer. I augusti 2019 gick ägarbolaget i konkurs. Där ingick restaurangerna Systir och Mikkeller & Friends - och de gick båda med förlust.

Gunnar Karl Gíslason hittade nya investerare och öppnade Dill på nytt på Laugavegur i Reykjavík. Han fick också flera tidigare anställda att ansluta sig till den nya restaurangen.

Det tog alltså bara några månader att återvinna stjärnan. När Guide Michelin i går delade ut stjärnor till restauranger i Norden var Dill det enda isländska matstället på listan. I ett pressmeddelande nämns just att Gunnar Karl Gíslason flyttat tillbaka till Reykjavík från New York för att på nytt arbeta med Dill. I ett annat pressmeddelande talas det om små men smakrika rätter som Dills signum.

Förra året fick Skál i Reykjavík en Bib gourmand, en utmärkelse som delas ut till restauranger som serverar bra mat till rimliga priser. Skál fick bara behålla utnämningen i ett år. Restaurangen fanns inte med när pristagarna presenterades i går.

Guide Michelins webbplats listas ytterligare fem isländska restauranger som inte har några officiella utmärkelser: Óx, Matur og drykkur, Grillið och Sumac i Reykjavík samt Moss i Grindavík.

Här kan du läsa mer om turerna kring Dill och ovan kan du se personalen fira den återvunna stjärnan.