torsdag 20 februari 2020

Färja kan sättas i karantän vid misstanke om coronasmitta

Om det finns misstankar om att coronaviruset finns ombord färjan Norröna kommer den att sättas i karantän i hamnen i Seyðisfjörður. Personer som kan ha fört smittan i land kommer att inackorderas i ett särskilt hus. Invånarna kommer att varnas genom sms. Än så länge är dock oron för att viruset ska komma till Island ganska liten.

Hittills har inget fall av coronaviruset covid-19 upptäckts på Island. I dagsläget är oron för smittan begränsad. Hela 52 procent svarar att de inte är särskilt bekymrade medan 23 procent uppger att de är oroliga. Resterande 25 procent säger att de varken är bekymrade eller obekymrade. Det visar en undersökning utförd av MMR på uppdrag av Morgunblaðið.

Isländska myndigheter räknar i det närmaste med att coronaviruset kommer att spridas till Island. Hittills har såväl myndigheter som regeringen avvisat alla tankar på att stänga gränserna för att förhindra utbredningen.

Varje vecka anländer färjan Norröna till Seyðisfjörður efter att ha seglat från Danmark och Färöarna. I går var det bara ett femtiotal passagerare ombord. Men antalet kommer att öka snabbt i takt med att sommaren närmar sig.

Myndigheterna har enligt RÚV tagit fram en beredskapsplan. Om det finns misstankar om smitta ombord när färjan anländer kommer den troligtvis att sättas i karantän i väntan på provsvar från Reykjavík. Färjan får då ligga i hamnen utan att passagerare eller besättning får gå i land.

I Seyðisfjörður har också myndigheterna utsett byggnader som vid behov ska hysa personer som kan vara smittade. Invånarna kommer att varnas och informera via sms.

Hjalti Axelsson, vakthavande befäl vid polisen i Seyðisfjörður, säger till RÚV att beredskapen är tillräcklig för de första stegen.
"Vi räknar med att fartyget försätts i karantän medan det verifieras om det är smitta eller inte. ... Vi anser att infrastrukturen är tillräckligt stark för att hantera de första stegen. Så är frågan om fortsättningen. Det vet ingen."
Lyfjastofnun uppger i Morgunblaðið att det i nuläget inte finns någon risk för läkemedelsbrist på grund av situationen i Kina. En isländsk familj som har vistats i Kina en längre tid har nu bett om att flygas hem. Det finns inga misstankar om att de skulle ha smittats av coronaviruset. Vid ankomsten kommer de dock att sättas i karantän i två veckor, rapporterar Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om coronaviruset.