fredag 7 februari 2020

Färre jordskalv men fortsatt landhöjning vid Grindavík

Illustration: Veðurstofa Íslands
Allt färre jordskalv sker i närheten av Grindavík. Men landhöjningen omkring berget Þorbjörn fortsätter. Magman i området befinner sig nu på tre till fem kilometers djup. Myndigheterna har fortfarande förhöjd beredskap för ett eventuellt vulkanutbrott. Det troligaste är dock att aktiviteten upphör utan att leda till något utbrott.

I drygt två veckor har isländska myndigheter följt utvecklingen vid berget Þorbjörn norr om Grindavík med stor uppmärksamhet. Landhöjningen i området har passerat fem centimeter. Dessutom har över 1 300 jordskalv registrerats i regionen. Det största hade en magnitud på 4,3.

Men de senaste dagarna har jordskalven varit betydligt färre. Både under onsdagen och torsdagen inträffade bara ett tjugotal skalv. Det kraftigaste hade en magnitud på 2,5 och skedde klockan 21.41 i onsdags.

Almannavarnirs vetenskapliga råd träffades i går för att diskutera situationen. De konstaterade enligt Veðurstofa Íslands att aktiviteten verkar ha förändrats. Jordskalven har alltså blivit färre - men landhöjningen har inte upphört.

Så länge som landhöjningen pågår är det också sannolikt att magma fortsätter att strömma in i det vulkaniska system som har sitt centrum vid kraftverket Svartsengi norr om Grindavík. Trots färre jordskalv ser aktiviteten alltså ut att fortsätta.

Magman befinner sig nu på tre till fem kilometers djup. Den slutsatsen drar rådet efter att ha studerat resultat av nya mätningar i området. Tidigare trodde de att djupet kunde vara så stort som nio kilometer. Men magman finns således betydligt närmare ytan.

Under gårdagens möte valde rådet att behålla den förhöjda beredskapen i området. Det troligaste är dock att aktiviteten upphör utan att leda fram till något vulkanutbrott.

Veðurstofa Íslands behåller dessutom den gula färgkoden för flygtrafik. Den gula färgen signalerar att en vulkan visar tecken på onormal aktivitet. I dagsläget är färgen grön för de resterande 32 vulkaniska system som övervakas.

Här kan du läsa mer om utvecklingen kring Grindavík.