måndag 17 februari 2020

Felmontering kan ha fått landningsställ att kollapsaEtt misstag när landningsstället byttes ut kan vara skälet till att det bröts vid landning i Keflavík. Ombord Icelandairs flyg från Berlin fanns 166 personer. Planet hade bara gjort 63 flygningar efter servicen. På olycksplatsen upptäckte Rannsóknarnefnd samgönguslysa att en del av landningsstället saknades, rapporterar RÚV.

Klockan 15.34 den 7 februari landade ett av Icelandairs flygplan i Keflavík. Ombord planet från Berlin fanns 160 passagerare. I besättningen fanns sex personer. Inledningsvis gick landningen som den skulle. Men några sekunder efter att planet tagit mark gav landningsstället vika på högra sidan.

Flygplanet kanade längs landningsbanan. När piloterna fick stopp på planet vilade det på motorn på högersidan. Passagerare vittnat om att de såg eldsflammor bildas vid motorn när planet kanade. Det uppstod dock aldrig någon brand.

Myndigheterna utlöste högsta beredskap. Passagerarna kunde dock evakueras utan att någon kommit till skada. Dagen därpå bärgades flygplanet med hjälp av luftkuddar och kranar. Därefter byttes landningsstället och planet bogserades till en hangar. Skadorna är omfattande och det kommer att dröja innan det är åter i trafik.

På olycksplatsen fanns dessutom bränsle som läckt från planet. Det är enligt Stundin oklart om läckan uppkom före landningen eller uppstod i samband med att landningsstället gav vika.

Färdskrivarna har skickats utomlands för analys. Rannsóknarnefnd samgönguslysa utreder händelsen som en olycka.

Aviation Herald hävdade att olyckan berodde på en saknad bult i landningsstället. De uppgifterna tillbakavisades av Rannsóknarnefnd samgönguslysa. Ragnar Guðmundsson, som leder utredningen, säger till RÚV att utredarna snart upptäckte att en annan del saknades:
"Det saknades en viss del av landningsstället på den plats där det låg på olycksplatsen."
Landningsstället servas med regelbundna mellanrum. Just det här flygplanet togs i bruk i början på januari efter att ha varit på underhåll i två månader. Det hade bara gjort 62 landningar innan olyckan i Keflavík.

Rannsóknarnefnd samgönguslysa har informerat flygsäkerhetsmyndigheter i Europa och Nordamerika om händelsen. Det kan inte uteslutas att fler flygplan som har servats på samma plats i Kanada kan ha liknande brister i monteringen av landningsstället, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om olyckan.