tisdag 4 februari 2020

Fickstölder mot turister vanliga vid Geysir och Gullfoss

Ficktjuvar som stjäl från turister vid Geysir och Gullfoss har i det närmaste blivit vardag. De första anmälningarna om systematiska fickstölder på Island kom för ett drygt år sedan. Tjuvarna agerar i grupp. Medan en av dem distraherar en besökare stjäl medhjälparna plånböcker. En turist vid Geysir blev av med omkring 20 000 isländska kronor i går.

För ett drygt år sedan kom de första anmälningarna som förebådade en våg av systematiska fickstölder. Tjuvarna siktade in sig på turister vid populära besöksmål som Þingvellir, Gullfoss och Geysir samt Hallgrímskirkja i Reykjavík.

Tillvägagångssättet är klassiskt. En person söker upp en turist och ber om hjälp att bli fotograferad eller erbjuder sig att ta en bild. Medan turisten är upptagen av fotograferingen passar en eller flera medhjälpare på att stjäla plånboken.

Hittills har polisen haft svårt att avslöja några tjuvar. Ett problem är att ficktjuvarna bara lägger beslag på kontanter. Resten av innehållet i plånboken kastar de. Det gör det svårt för polisen att samla bevis.

Chauffören Hallgrímur Eggert Vébjörnsson körde en grupp turister till Geysir i går. Där blev en av dem bestulen på ungefär 20 000 isländska kronor. Han skriver på Facebook att en turist som höll på att fotografera blev distraherad av en person. Strax därpå upptäckte turisten att plånboken var borta.

Hallgrímur Eggert Vébjörnsson ringde polisen. Beskedet var att den här typen av stölder just vid Geysir är ganska vanliga. Han uppmanar chaufförer och guider att varna besökare för risken för ficktjuvar.

Oddur Árnason vid polisen i Suðurland säger till RÚV att det finns misstankar om att grupper av tjuvar samarbetar och att stölderna är organiserade. Polisen försöker hålla platserna under uppsikt men det är svårt eftersom det är så många människor i rörelse. Hittills har polisen inte lyckats hitta säkra bevis mot några tjuvar:
"Det finns misstankar om att de är två till tre tillsammans och att det sannolikt är planerat."
Oddur Árnason säger i Morgunblaðið att polisen inte vet om det är samma tjuvar som är i farten hela tiden. Deras metoder - att göra sig av med plånböckerna och att röra sig på platser där det finns mängder av människor - gör dem svåra att avslöja:
"Det känns igen från folkmassor utomlands. Då utnyttjar människor folkmassorna för att smyga omkring och gömma sig i."
Här kan du läsa mer om fickstölder mot turister på Island.