söndag 23 februari 2020

Fjällrävscenter kan inte växla in kinesisk donation

En penninggåva till ett värde av 300 000 isländska kronor fick Melrakkasetur Íslands i Súðavík förra året från en grupp kinesiska studenter. De besökte fjällrävscentret och fascinerades av både djuret och det obebodda Hornstrandir. Men vd:n Sæmundur Ámundason har fortfarande inte lyckats växla in gåvan. På Island finns ingen som tar emot kinesisk valuta, skriver Fréttablaðið.

Studenter från kinesiska Changzhou har de senaste åren besökt Melrakkasetur Íslands i Súðavík. Där finns en utställning tillägnad fjällräven. Centret följer också fjällrävens utveckling på det obebodda Hornstrandir - ett område som de kinesiska studenterna besökte.

Besöket på Melrakkasetur Íslands var så uppskattat att studenterna skänkte en penninggåva till ett värde av 300 000 isländska kronor till centret. Men donationen var i kinesisk valuta. Ett år senare har vd:n Sæmundur Ámundason inte lyckats hitta någon på Island som kan växla in gåvan. Han säger i Fréttablaðið att ingen isländsk bank tar emot kinesisk valuta. Det gör heller inte Kinas ambassad:
"Vi uppmärksammades på att det närmaste stället som vi kunde växla sedlarna var i London."
Sæmundur Ámundason hoppas kunna få hjälp att växla in pengarna. Han försökte bland annat komma i kontakt med den kinesiske turisten Wei Li - som kom till Island för att växla in 170 kilo isländska mynt till ett värde av 1,6 miljoner isländska kronor - men han hann lämna landet innan han kunde få tag på honom.

Han säger i Fréttablaðið att en grupp studenter från samma skola kommer till Súðavík även i år. Då har rektorn lovat att eventuella gåvor kommer att vara i valutor som är lättare att växla in på Island.

Här kan du läsa mer om Wei Lis resa till Island för att växla in mynt.