fredag 21 februari 2020

Islands socialistparti över spärren till alltinget

Islands socialistparti klättrar över spärren till alltinget och har nu stöd av 5,3 procent av väljarna. Det är andra gången som partiet klarar femprocentsspärren hos MMR. Även Folkets parti ökar men inte tillräckligt för att ta sig över spärren. Samtidigt sjunker stödet för Framstegspartiet till en av de lägsta nivåerna genom tiderna.

De senaste månaderna har sju partier i regel haft en god marginal nedåt till alltingets femprocentsspärr. Folkets parti - som har två mandat i alltinget i dag - har dock för det mesta befunnit sig strax under spärren. Islands socialistparti - som ännu inte har ställt upp i något alltingsval - har inte heller etablerat sig över 5 procent.

För andra gången hos MMR klättrar Islands socialistparti nu över spärren. Partiet får nu 5,3 procent, en uppgång med 1,2 procentenheter jämfört med föregående mätning. Det är det högsta väljarstödet som MMR har uppmätt för Islands socialistparti.

Folkets parti ökar med 1,1 procentenheter till 4,6 procent. Senast partiet var över femprocentsspärren var i november förra året.

Självständighetspartiet är en av mätningens vinnare. Den senaste tiden har avståndet till Socialdemokraterna inte varit större än att det rymts inom den statistiska felmarginalen. Nu ökar gapet och Självständighetspartiet är Islands klart största parti.

Det är nu 22 procent av väljarkåren som sympatiserar med Självständighetspartiet, en ökning med 1,7 procentenheter. Socialdemokraterna backar samtidigt med 1,7 procentenheter till 15,1 procent.

Centerpartiet bildades inför valet 2017 som en utbrytning ur Framstegspartiet. Nu är Centerpartiet dubbelt så stort som Framstegspartiet. Centerpartiet får 13,3 procent, en ökning med 0,4 procentenheter. Framstegspartiet sjunker till 6,8 procent, en minskning med 1,4 procentenheter. Så lågt har inte stödet varit sedan före valet 2017.

I övrigt är förändringarna små. Gröna vänstern får 10,7 procent, en nedgång med 0,4 procentenheter. Piratpartiet backar med 0,4 procentenheter till 10,6 procent. Renässans krymper med 0,8 procentenheter till 9,7 procent.

Det är alltså åtta partier som klarar spärren till alltinget. Jämfört med valet i oktober 2017 mister Folkets parti samtliga platser i alltinget samtidigt som Islands socialistparti har tillräckligt väljarstöd för att få sina första mandat.

Inga andra partier är i närheten av spärren. Ljus framtid får 0,8 procent, en ökning med 0,4 procentenheter. Folkfronten får 0,4 procent, en uppgång med 0,1 procentenheter. Gryning får 0,2 procentenheter, en tillbakagång med 0,1 procentenheter.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är 41,9 procent. Jämfört med föregående mätning hos MMR har stödet för regeringen ökat med 0,7 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.