fredag 14 februari 2020

Kattkafé i Reykjavík har speeddejtning på alla hjärtans dag

I vanliga fall är det hemlösa katter som ska hitta rätt. Men i dag - på alla hjärtans dag - ordnar Kattakaffihúsið i Reykjavík speeddejtning för tvåbenta singlar. Då blir det alltså människor som får chansen att träffa en partner på Islands enda kattkafé. Det berättar Gígja Sara Björnsson, en av ägarna, i Fréttablaðið.

I mars 2018 öppnade Gígja Sara Björnsson och Ragnheiður Birgisdóttir kaféet Kattakaffihúsið i centrala Reykjavík. Det var det första i sitt slag på Island. Där får hemlösa katter en tillfällig bostad i väntan på ett permanent hem. Kaféet fungerar som ett skyltfönster för katterna.

Hittills har ett femtiotal katter adopterats genom Kattakaffihúsið. Ägarna tar emot katter som av något skäl behöver ett nytt hem. Det brukar finnas fyra till sex katter åt gången på kaféet. När kaféet är öppet mellan 10 och 18 har de möjlighet att röra sig fritt bland besökarna.

Men Gígja Sara Björnsson och Ragnheiður Birgisdóttir vill inte bara ge katter chansen att hitta hem. På alla hjärtans dag kan även människor få chansen att träffa rätt. I kväll ordnar de speeddejtning på kattkaféet. Gígja Sara Björnsson säger i Fréttablaðið att hon tror att katterna kommer att bidra till att skapa en gemytlig stämning:
"Vi tyckte att det var spännande att pröva något nytt. Det har blivit så tröttsamt att bara hänga på Tinder och träffas på barer. ... Katter är kända för att lugna människor och om du inte har något att säga så är det ett perfekt tillfälle att titta på en katt eller att följa katterna. Det skulle lugna mig mycket om jag hade en katt i famnen på en dejt."
Varje expressdejt varar i fem till sju minuter. Personer som har svårt att hitta något att prata om får hjälp av konversationskort med frågor. Gígja Sara Björnsson säger i Fréttablaðið att förhoppningen är att alla får en trevlig kväll - även om den kanske inte leder till att alla hittar någon att dejta vidare:
"När kvällen är slut får deltagarna berätta för oss vilka människor de skulle vilja träffa igen. Om bägge parter vill fortsätta bekantskapen så låter vi dem få information om varandra. ... Det här behöver inte nödvändigtvis vara en romantisk stund. Det här kan vara ett roligt och lättsamt samtal som leder till att man får en vän eller bara ett samtal med en intressant människa."
Förutom katterna kommer dessutom en Elvis-imitatör att finnas på plats på Kattakaffihúsið. Hans uppdrag blir bland annat att hålla rätt på dejterna så att de inte drar över tiden.