söndag 16 februari 2020

Kinesisk turist nekas växla in 170 kilo isländska mynt

När den kinesiske turisten Wei Li landade i Keflavík hade han 170 kilo mynt i bagaget. Det var tredje gången som han reste till Island för att växla in isländska mynt. Men den här gången fick han nobben av Seðlabanki Íslands som inte ville byta 100-kronorsmynten mot sedlar. När han försökte växla på Arion banki dröjde det inte länge innan polisen kom, skriver Fréttablaðið.

Det blev inte tredje gången gillt för den kinesiske turisten Wei Li. Två gånger har han rest till Island med stora mängder mynt. Därefter har han gått till Seðlabanki Íslands för att växla dem till sedlar. Men den här gången sade centralbanken nej.

Wei Li berättar i Fréttablaðið att han reste in med drygt 170 kilo isländska mynt till ett värde av 1,6 miljoner isländska kronor. Han hade enbart med sig 100-kronorsmynt eftersom de mindre valörerna inte lönar sig då han måste betala extra för övervikten på flyget:
"Jag får mynten från myntväxlare Kina. Jag vet inte varifrån allt kommer men en del kommer från återvinningsföretag som köper sammanpressade bilar från Island. Där gömmer sig mängder av mynt."
Wei Li köper inte mynten av valutaväxlarna. Han tar dem med sig till utomlands - han har bland annat gjort liknande resor till Norge, Danmark och Tyskland - och betalar bara om han lyckas växla in dem. Då får också valutaväxlaren provision.

Tidigare har alltså Seðlabanki Íslands tagit emot mynten. Nu hänvisade centralbanken enligt Vísir till ändrade regler. Han gick i stället till ett av Arion bankis kontor i Reykjavík. Där dröjde det inte länge innan polisen kom och undrade hur han hade kommit över mynten. Wei Li säger i Fréttablaðið att han deklarerat mynten i samband med inresan:
"Jag kan använda de hela mynten i butikerna men jag vill helst inte använda de förstörda mynten. Jag skulle vara öppen för att skänka de skadade mynten till välgörande ändamål här i landet eftersom de är värdelösa för mig om inget ändras."
I stället för att kunna växla in samtliga mynt på ett och samma ställe tänker Wei Li gå från bank till bank och växla in mindre summor. I väntan på det får han åka omkring med 170 kilo mynt i bagaget på hyrbilen.