onsdag 26 februari 2020

Kooperativet i Hólmavík bommar igen butik efter 121 år

Efter drygt 121 år går Kaupfélag Steingrímsfjarðars sista livsmedelsbutik i graven. I dag tar Samkaup över affären i Hólmavík. De senaste åren har kooperativet haft svåra ekonomiska problem och lagt ned filialerna i Norðurfjörður och Drangsnes. Det försvinner dock inte helt. Kaupfélag Steingrímsfjarðar kommer att fortsätta driva packhuset i Hólmavík.

Den 29 december 1898 grundades Verslunarfélag Steingrímsfjarðar i Strandir i Västfjordarna. Kooperativet utvecklades så småningom till Kaupfélag Steingrímsfjarðar. De senaste årtiondena har det i praktiken haft monopol på livsmedelsmarknaden i regionen.

Men de senaste åren har varit svåra. Kooperativet var storägare i Hólmadrangur, ett rederi i Hólmavík som under en längre tid främst ägnat sig åt räkfiske. Hólmadrangur var ortens största privata arbetsgivare. När det stod inför akuta ekonomiska problem ansågs det vara nödvändigt att rädda företaget.

Prislappen blev hög. Kaupfélag Steingrímsfjarðar tvingades att skriva av skulder och att göra sig av med aktier för att få in nya ägare.

Hólmadrangur var inte det enda bekymret. Under en längre tid hade filialerna i Norðurfjörður och Drangsnes dragits med stora förluster. Hösten 2017 gav Kaupfélag Steingrímsfjarðar upp i Norðurfjörður. Och i höstas stängdes butiken i Drangsnes. Sedan dess har bägge tagits över genom lokala initiativ utan vinstintresse.

Den ekonomiska knipan har även påverkat butiken i Hólmavík. För att minska kostnaderna har öppettiderna bantats och restaurangens verksamhet skurits ned.

Nu står det klart att även huvudbutiken i Hólmavík inte längre kommer att drivas vidare i kooperativets regi. Kaupfélag Steingrímsfjarðar meddelade i måndags på Facebook att butiken skulle stänga tidigare under tisdagen på grund av inventering - något som i regel görs direkt efter årsskiftet.

Åtgärden fick i går en förklaring. Då meddelade kooperativet på Facebook att Samkaup från och med i dag tar över butiken i Hólmavík.

Samkaup tar också över den befintliga personalen. Målet är att bevara den service som finns i dag.

Kaupfélag Steingrímsfjarðar säljer samtidigt fastigheten till Hornsteinar, där kommunen Strandabyggð är största delägaren. Hornsteinar kommer att hyra ut lokaler till Samkaup, systembolaget Vínbúðin och kooperativets packhus. Just packhuset ska kooperativet fortsätta driva på samma sätt som i dag.

Förhoppningen från Kaupfélag Steingrímsfjarðars styrelse är att överenskommelsen med Samkaup ska trygga framtiden för en butik i Hólmavík. Kooperativet har på egen hand haft svårt att hålla konkurrenskraftiga priser.

Samkaup har i dag ett sextiotal butiker på Island med varumärkena Samkaup, Nettó, Krambúðin, Kjörbúðin, Iceland och Seljakjör.

Här kan du läsa mer om Kaupfélag Steingrímsfjarðar.