tisdag 11 februari 2020

Minst fem partier går till val i Islands nyaste kommun

Minst fem partier ställer upp i vårens val i den nya storkommunen på östra Island. Gröna vänstern och Centerpartiet har redan tagit beslut om att kandidera - och både Framstegspartiet och Självständighetspartiet har slagit ihop sina kommunföreningar för att gå till val med gemensamma listor. Dessutom samsas två lokala partier om en lista.

I höstas röstade en majoritet av invånarna i Fljótsdalshérað, Seyðisfjarðarkaupstaður, Borgarfjarðarhreppur och Djúpavogshreppur om att gå ihop. Den nya kommunen blir Islands största till ytan och får närmare 5 000 invånare.

Inför samgåendet ska ett nytt kommunfullmäktige väljas med nio ledamöter. De kommer att styra kommunen fram till det ordinarie valet våren 2022. Preliminär valdag i år är den 18 april. Det formella samgåendet sker först efter valet. Då ska också den nya kommunen få ett namn.

Gröna vänstern har redan beslutat att ställa upp i valet. Det blir första gången på tio år som partiet ställer upp med en egen lista i någon av de fyra kommunerna. Då gick partiet till val i Seyðisfjarðarkaupstaður. Inför valet 2014 bildade Gröna vänstern bland annat ihop med Socialdemokraterna det lokala partiet Seyðisfjörðurlistan.

I dag har Seyðisfjörðurlistan egen majoritet i kommunen. Den listan splittras nu eftersom Gröna vänstern kandiderar med en egen lista i den nya kommunen. Samtidigt har Seyðisfjörðurlistan och Häradslistan - som sitter i fullmäktige i Fljótsdalshérað - bestämt sig för att gå till val tillsammans.

Både Seyðisfjörðurlistan och Häradslistan har tydlig vänsterprofil. Beslutet om att kandidera ihop innebär sannolikt att Socialdemokraterna inte ställer upp med någon egen lista i den nya kommunen.

Det är troligt att medlemmar i exempelvis Renässans och Piratpartiet bestämmer sig för att ansluta sig till den lokala listan. Inget av partierna har i dagsläget en tillräckligt stark organisation i regionen för att kunna kandidera på egen hand.

Även Centerpartiet har sedan tidigare tagit beslut om att kandidera.

Både Självständighetspartiet och Framstegspartiet har slagit ihop sina kommunföreningar i området. Också de kommer att gå till val med egna listor i den nya kommunen.

På valdagen överväger den nämnd som förbereder samgåendet att ge medborgarna möjlighet att lämna förslag på namn för den nya kommunen.

Här kan du läsa mer om valet i Islands nyaste kommun.