torsdag 13 februari 2020

Nekas ersättning för reservflyg med Icelandair

När flygförbud utfärdades för Boeing 737 Max hyrde Icelandair in ersättningsplan för att slippa ställa in flyg. Det fick tre isländska resenärer att kräva bolaget på ekonomisk kompensation. De hade visserligen bara köpt biljetter i ekonomiklass. Men det inhyrda planet gjorde att de inte kunde köpa extra service som benutrymme. Samgöngustofa säger dock nej till kravet.

Flygförbudet för Boeing 737 Max har varat i snart ett år. För att inte tvingas ställa in ett stort antal avgångar hyrde Icelandair in andra flygplan. Ett av dessa plan användes på en avgång från Keflavík till Billund den 13 augusti förra året och för hemresan en vecka senare.

Ombord fanns tre isländska resenärer som inte var nöjda med ersättningsplanet. De vände sig först till Icelandair och krävde ekonomisk kompensation. De hävdade att ersättningsplanet i praktiken innebar en försämring av resan.

De tre passagerarna hade alla köpt biljetter i ekonomiklass. Ingen av dem hade betalat för några tillägg.

Ombord fanns inga bildskärmar med filmer och annan underhållning. Det fanns inte möjlighet att använda internet. Och det var inte möjligt att uppgradera till platser med mer benutrymme.

Alla tre klagade på litet benutrymme. En av resenärerna sade sig ha fått ont i ryggen på grund av att utrymmet var så snålt tilltaget och på grund av att sätena var obekväma. De klagade dessutom på att planet var dåligt städat.

Icelandair höll inte med om att flygplansbytet utgjorde någon försämring. Visserligen var ersättningsplanet något mindre än Boeing 737 Max. Benutrymmet var dock likvärdigt och sätena var utrustade med nack- och armstöd. Att resenärerna inte kunde köpa till annan service kan enligt bolaget inte betraktas som något brott mot resevillkoren.

I ersättningsplanet fanns enbart ekonomiklass. Icelandair erbjöd alltså ingen förstaklass. Bolaget ser det inte heller som något villkorsbrott att ekonomipassagerare inte fick möjlighet att uppgradera till dyrare platser med mer utrymme.

Samgöngustofa går på Icelandairs linje. Det enda klagomålet som myndigheten kan behandla gäller om flygplansbytet i praktiken utgjorde en försämring som kunde jämställas med en flytt till en sämre biljettkategori. Så var det inte. Enligt Samgöngustofa var benutrymmet likvärdigt. I övrigt rörde klagomålen punkter som bolaget inte garanterat.

Om Samgöngustofa hade gett passagerarna rätt hade de fått pengarna tillbaka för biljetterna. Städningen är inte något som Samgöngustofa tar ställning till.

Här kan du läsa mer om Icelandairs Boeing 737 Max och här kan du läsa domen i sin helhet.