söndag 9 februari 2020

Ökat missnöje med Islands president efter omvalsbesked

Med drygt fyra månader kvar till presidentvalet har ingen utmanare till den sittande presidenten Guðni Th. Jóhannesson presenterat sig. På nyårsdagen meddelade Guðni Th. Jóhannesson att han vill fortsätta i ytterligare fyra år. Det beslutet gjorde enligt en opinionsmätning från MMR att hans popularitet minskade något.

I dagarna var det tre och ett halvt år sedan historikern Guðni Th. Jóhannesson tillträdde som Islands president. Han har hittills inte dragits in i några stora konflikter eller tvingats ta ställning i några problematiska frågor. Innan han tillträdde gjorde han det också tydligt att han skulle bli en mindre politisk president än föregångaren Ólafur Ragnar Grímsson.

Guðni Th. Jóhannessons popularitet har varit stabil under hela mandatperioden. Allt pekar på att han den 27 juni kommer att få förtroende att fortsätta som president i ytterligare fyra år.

Hittills har ingen utmanare anmält sig. Fristen för att kandidera löper ut fem veckor före valdagen.

Det finns på Island en tradition av att inte utmana en sittande president som vill bli omvald. Det skulle förvåna om någon högprofilerad kandidat faktiskt försöker utmana Guðni Th. Jóhannesson. Då handlar det inte bara om ett brott mot en outtalad tradition. Sannolikheten för att lyckas vinna måste dessutom betraktas som ytterst liten.

På nyårsdagen meddelade Guðni Th. Jóhannesson att han ställer upp för omval. Det beskedet fick dock hans popularitet att minska något. Det är nu 77,7 procent av islänningarna som är nöjda med hur han sköter sitt jobb - en nedgång med 1,3 procentenheter jämfört med föregående mätning. Samtidigt ökade andelen missnöjda med 1,9 procentenheter till 8,4 procent.

Resterande 13,9 procent är varken positivt eller negativt inställda till Guðni Th. Jóhannessons insatser. Den andelen minskade med 0,6 procentenheter.

Här kan du läsa mer om Guðni Th. Jóhannesson.