fredag 14 februari 2020

Partiledare vill inte att Island blir "svenskt hippiekollektiv"

Rio Tinto överväger att stänga aluminiumsmältverket i Straumsvík för gott. Om det läggs ned försvinner omkring 500 arbetstillfällen. Men känslorna inför en nedläggning är splittrade. Vissa miljövänner skulle välkomna en stängning. Centerpartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anser däremot inte att Island ska förvandlas till ett "svenskt hippiekollektiv".

Ännu en gång använder Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson Sverige som ett avskräckande exempel i miljödebatten. Sedan han lämnade Framstegspartiet efter en förlorad strid om ordförandeposten har han drivit en allt tydligare högerpopulistisk linje. I klimatfrågan påminner hans ställningstaganden ofta om Donald Trump.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är den isländska partiledare som är mest skeptisk till att människan skulle ligga bakom den globala uppvärmningen. Han ifrågasätter också ständigt olika typer av anslag till klimatåtgärder. Inte minst efterlyser han förändringar från andra länder. Han anser inte att det är Islands ansvar att gå före i klimatfrågan.

I veckan meddelade Rio Tinto att bolaget överväger att lägga ned aluminiumsmältverket i Straumsvík. Smältverket är en av de största privata arbetsgivarna i Hafnarfjörður med omkring 500 anställda. I ett pressmeddelande skriver Rio Tinto att låga världsmarknadspriser på aluminium och höga energipriser gör att verksamheten går med förlust.

Rio Tinto har under en längre tid försökt sälja smältverket. I februari 2018 kom bolaget överens med Norsk Hydro om villkoren för en affär. För 345 miljoner dollar skulle Norsk Hydro köpa såväl aluminiumsmältverket i Straumsvík som andra aktieposter av Rio Tinto.

I september 2018 rev Norsk Hydro upp affären. Sedan dess har en allt större andel av världens aluminiumproduktion flyttat till Kina. Där tillverkas nu över hälften av världsproduktionen.

Efter finanskraschen har Rio Tinto investerat 60 miljarder isländska kronor i Straumsvík. Kapaciteten har byggts ut - men nu används bara 85 procent av kapaciteten.

Rio Tinto gjorde förra året en förlust på 10 miljarder isländska kronor. Även de två övriga aluminiumsmältverken på Island - Alcoa Fjarðaál i Reyðarfjörður och Norðurál i Grundartangi - gick med förlust.

Bolaget lägger en stor del av ansvaret på Landsvirkjun, det statliga energibolaget som förser smältverket med energi. Rio Tinto hävdar att höga energipriser gör det omöjligt att driva anläggningen med vinst. Landsvirkjun skriver i ett pressmeddelande att det pågår samtal om energipriset.

I Hafnarfjörður är politikerna i kommunfullmäktige oroliga för konsekvenserna av en nedläggning. Men det finns också personer som inte skulle sörja smältverket. Björt Ólafsdóttir tidigare miljöminister och ledare för Ljus framtid, undrar på Facebook vilken annan typ av verksamhet islänningarna vill se vid Straumsvík.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anser däremot att aluminiumsmältverket ska finnas kvar. Han skriver på Facebook att en nedläggning hade inneburit ökad produktion i Kina. Där hade klimatavtrycket för samma produktion blivit betydligt större. Därför anser han att det bästa för miljön är att fortsätta produktionen i Straumsvík:
"Trots alla de mest extrema idéerna för de kommande årtiondena - om att sätta alla på cyklar, göra alla till veganer och förvandla Island till ett 'svenskt hippiekollektiv' - skulle inte förverkligas eftersom de aldrig skulle väga upp mot den ökning som det blir av utsläpp av växthusgaser om ett aluminiumsmältverk flyttar från Island."
Det är alltså andra gången som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson utmålar Sverige som ett land som har spårat ur. Än så länge har han nöjt sig med att kommentera svensk klimatpolitik. I kommentarsfälten är det bland Centerpartiets anhängare dock vanligt att även kritisera svensk migrationspolitik.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons förhållande till Sverige.