torsdag 5 mars 2020

26 smittade av coronaviruset på Island - 380 i karantän

Tio nya fall av coronaviruset bekräftades i går. Totalt har nu 26 islänningar testat positivt för covid-19. Samtliga har smittats under resor till Italien och Österrike. Dessutom sitter 380 personer i karantän eftersom de kan ha exponerats för viruset. När ett av Icelandairs flyg från Verona landar på lördag kommer samtliga ombord att sättas i karantän.

Antalet smittade av coronaviruset har ökat från dag till dag sedan det första fallet bekräftades i fredags. Ytterligare tio fall bekräftades i går. Totalt har nu 26 islänningar testat positivt för coronaviruset. Ingen av dem är allvarligt sjuk. Ingen av dem vårdas heller på sjukhus. Samtliga sitter i stället i karantän i hemmet.

Än så länge har inte smittan spridits på Island. De som har fått coronaviruset har smittats i utlandet. Av de smittade har arton varit i norra Italien och åtta i österrikiska Ischgl.

Omkring 380 personer sitter nu i karantän i sina hem. Majoriteten av dem har flugit hem från Verona eller München. Här rör det sig om personer som varit på skidresor till norra Italien eller Österrike där många har smittats. Övriga har kommit i kontakt med personer som drabbats av coronaviruset.

Sett till Islands befolkning är antalet smittade mycket högt. Det här beror enligt Almannavarnir inte på att islänningar skulle ha drabbats särskilt hårt. Myndigheterna har i stället testat betydligt fler än vad som gjorts i andra länder. Till exempel har så gott som samtliga ombord flyg från Verona och München satts i karantän och vid behov testats.

Ett annat skäl till det höga antalet är att det inte finns så många vägar in i landet. Det gör det lättare för myndigheterna att nå personer som kan ha smittats utomlands och som kan ta med sig viruset till Island.

Ännu fler kommer att sättas i karantän på lördag. Då landar ett av Icelandairs flyg från Verona i Keflavík. Ombord finns omkring 70 personer som har varit på en skidresa till norra Italien. Såväl hela besättningen som passagerarna får karantän i hemmen i två veckor. De som visar tecken på att ha smittats av influensa testats för coronaviruset.

En rad evenemang har ställts in på grund av smittspridningen. Almannavarnir påpekar att det inte råder något förbud mot sammankomster. Däremot bör personer inte hälsa genom att skaka hand eller kramas. Dessutom bör arrangörer se till så att besökare har möjlighet att tvätta händerna och att använda handsprit.

Coronavirusets utbredning debatterades i alltinget i går. Gröna vänstens Ari Trausti Guðmundsson ansåg att smittspridningen underströk behovet av att göra civilförsvaret till en självständig myndighet. Statsminister Katrín Jakobsdóttir svarade inte direkt på frågan. Hon sade att alla islänningar hade en viktig roll i att förhindra smittspridning:
"Alla är vi civilförsvaret. Det har betydelse att folket deltar i civilförsvaret, att det är väl informerat när det uppstår problem som det har gjort i vinter oavsett om vi talar om laviner, extremväder eller nu den virusepidemi som drar över världen."
Här kan du läsa mer om coronaviruset.