måndag 9 mars 2020

58 fall av coronaviruset - nu sprids covid-19 på Island

58 islänningar har nu bekräftats vara smittade av coronaviruset covid-19. Och tio av dessa personer har smittats på Island. Att spridningen nu sker i landet gör att Almannavarnir höjer beredskapsnivån till en nödsituation. Det kan bli aktuellt att stoppa sammankomster där mer än femton personer samlas. Kryssningsfartyg som angör isländska hamnar kommer dessutom att möta hårda krav.

Klockan 17.15 i lördags landade Icelandairs flight FI1503 från italienska Verona i Keflavík. Ombord fanns 78 resenärer som alla vistats i norra Italien. Ett stort antal av de islänningar som har smittats av coronaviruset har flugit hem från just Verona. Ankomsten möttes av ett unikt säkerhetspådrag.

Passagerarna fick gå ut ur planet och in i en buss som förde dem till terminalbyggnaden. Ankomsthallen hade för tillfället tömts på andra resenärer. De 78 hemvändarna från Italien var ensamma när de hämtade sitt bagage. De fick inte besöka taxfree-butiken innan de lämnade flygplatsen.

De resenärer som inte hade egen bil kördes till Reykjavík i en chartrad buss. Efter hemkomsten väntar två veckors karantän för samtliga. Elva passagerare visade efter landning tecken på att ha kunnat smittas av coronaviruset. De testerna analyseras just nu. Hittills har tre av dem varit positiva. Det uppger Almannavarnir på Facebook.

Valdimar Örn Flygenring var en av de 78 resenärerna. Han säger till RÚV att besättningen inte hade någon kontakt med passagerarna under flyget. När de klev ombord fick en smörgås, en flaska vatten och kex. De fick även andningsmasker. Han uppger att han inte upplever några symtom på att han skulle ha smittats. Ändå måste han alltså tillbringa två veckor i karantän i hemmet.

Besättningen använde andningsmasker, skyddsglasögon, handskar och skyddskläder. De kommer därför inte att behöva sitta i karantän. Däremot ska flygplanet desinficeras innan det får användas på nytt.

Det är nu 58 islänningar som har smittats av coronaviruset covid-19. Det meddelade Almannavarnir i går kväll. Tio av de fall som har bekräftats har smittats på Island. Det är de första fallen av smittspridning i landet. Den nya situationen fick Almannavarnir att höja beredskapsnivån till en nödsituation.

Av de 48 personer som har smittats i utlandet har alla utom en vistats i norra Italien eller Österrike. En person har smittats under en resa i Asien. De tio som smittats på Island har alla haft kontakt med personer som har fått viruset under utlandsvistelser.

Bland de smittade finns ett spädbarn. Där finns också fem sjuksköterskor på Landspítali i Reykjavík. Två av dem hade varit på en resa utanför det som då utgjorde riskzonen. Men bägge smittades. En av dem gick till jobbet första dagen efter hemkomsten utan att ha kontakt med några patienter. Däremot är det sannolikt så att tre kollegor smittades. Alla är nu i karantän.

En annan smittad är enligt RÚV en taxichaufför. Den 29 februari körde han fyra islänningar från flygplatsen i Keflavík till Reykjavík. Alla fyra hade varit i norra Italien och samtliga visade sig senare ha smittats av coronaviruset. De tillbringade alltså omkring 45 minuter i samma bil - vilket var tillräckligt för att chauffören skulle smittas. Han verkar dock inte ha fört smittan vidare.

Hittills har drygt 500 personer testats för coronaviruset. Och 461 islänningar - varav 410 i huvudstadsregionen - sitter i karantän. Ingen av de drabbade vårdas just nu på sjukhus.

På Fosshótel Lind i Reykjavík vistas nu dessutom två turister. En av dem väntar på besked om coronasmitta. Den andra har umgåtts med personer som fått covid-19. Myndigheterna hyr hela hotellet just för att kunna hålla smittade turister i karantän.

I dag anländer det första kryssningsfartyget för året till Reykjavík. Det är lyxkryssaren Magellan som kommer med omkring 2 000 resenärer. I år väntas närmare 300 000 kryssningspassagerare till Reykjavík. De kommer på grund av coronasmittan att möta betydligt hårdare krav.

Innan de får lägga till kommer kustbevakningen kräva en särskild hälsodeklaration. Om det finns misstankar om att någon ombord kan vara smittad har myndigheterna rätt att inte låta fartyget lägga till och att inte låta några passagerare gå i land.

Magellan angjorde Kollafjørður på Färöarna i går. Enligt KVF intygade då besättningen inför besöket att ingen ombord visade tecken på att vara smittad av covid-19.

Att Almannavarnir nu har utlöst en nödsituation innebär att myndigheterna får helt nya befogenheter. Det kan till exempel komma att införas ett förbud mot sammankomster där fler än femton personer samlas. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir säger till RÚV att ett sådant förbud kan vara på gång om utbredningen fortsätter.

Nödläget medför dessutom att skolor och kulturinstitutioner kan stängas på grund av smittorisken. Kultur- och idrottsevenemang kan ställas in. Livsmedelsproducenter och dagligvaruhandeln ska erbjuda service så länge det är möjligt. Butiker ska också tillhandahålla handsprit för såväl anställda som kunder.

Redan har en rad kommuner minskat viss samhällsservice för att förhindra spridningen. En rad sjukhus, vårdinrättningar och fängelser har infört besöksförbud. Privata arrangörer har på eget initiativ ställt in en rad evenemang.

Om trycket på sjukvården ökar har myndigheterna aviserat att de kommer att försöka få personal som gått i pension att tillfälligt återvända till jobbet.

Kári Stefánsson, vd för Íslensk erfðagreining, meddelade nyligen att företaget ville göra det möjligt att snabbscreena personer för coronaviruset. Svaret från Persónuvernd och Vísindasiðanefnd var dock negativt. Såväl personskyddsmyndigheten som den etiska nämnden ansåg att tillstånd krävdes för testerna.

Senare visade det sig att det rörde sig om ett missförstånd. Íslensk erfðagreining är känt för att använda dna till olika undersökningar. I det här fallet skrev företaget på Facebook att det bara handlade om att testa - och utan att samla in dna för andra syften. Företaget analyserar redan i dag ett tusental prover om året på uppdrag av sjukvården.

Svandís Svavarsdóttir skrev på Facebook att såväl hon som myndigheterna gärna ville se en sådan screening för att kunna upptäcka covid-19 på ett tidigt stadium. Förhoppningen är att den ska kunna komma igång under de närmaste dagarna. Även Alma Dagbjört Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, har i RÚV välkomnat initiativet och beskrivit det som viktigt både för Island och omvärlden.

Näringsminister Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir kommer enligt Morgunblaðið att undersöka hur coronaviruset påverkar turismen till Island. Hon säger till RÚV att hon har påbörjat arbetet med en kampanj som syftar till att få islänningar att turista i hemlandet. Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger till RÚV att regeringen kommer att öka de offentliga investeringarna för att minska effekten av coronaviruset för turistnäringen.

I dag landar ett flyg från München i Keflavík. Ombord finns ett antal islänningar som har varit på skidresor i riskområden i Alperna. Det flyget kommer inte att mötas av några speciella åtgärder. Passagerare som har befunnit sig i riskzoner kommer dock att få information om coronaviruset och uppmanas att testa sig om de visar några symtom.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.