I vanliga fall brukar en votering i alltinget ta bara några sekunder. Men när ledamöterna i går röstade igenom en statlig lönegaranti för personer som tvingas gå ned i tid på jobbet och sjukersättning till personer som är i karantän tog voteringen många minuter. För att undvika smittorisk var ledamöterna aldrig tillsammans i salen.
Till och med den 20 april ska alltinget bara behandla frågor som rör coronaviruset covid-19. Det vanliga arbetet har lagts åt sidan. Ledamöterna ska bara kallas till salen för förslag som syftar till att stoppa spridningen av coronaviruset. Genom att inte träffas minskar riskerna för fortsatt utbredning.
Hittills är det enligt ett pressmeddelande tre anställda i alltinget som har smittats av viruset. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, ledare för Renässans, meddelade i går på Facebook att hon nu sitter i hemkarantän efter att ha träffat en person som visade sig vara smittad. Partikamraten Hanna Katrín Friðrikson berättade även hon på Facebook att hon är i karantän.
Alltinget samlades i går för att rösta om två förslag. Men det blev alltså en mycket annorlunda votering. I vanliga fall ska samtliga närvarande ledamöter samlas i tingssalen. Själva voteringen i en fråga tar bara några få sekunder.
Så var det inte i går. Ledamöterna släpptes in i omgångar. De kom in från ena änden av salen och gick ut ur den andra. Syftet var att minska risken för smittspridning. Dessutom kan inte alla vara på plats samtidigt eftersom restriktioner som införts på grund av coronaviruset kräver två meters avstånd mellan personer. Voteringen tog därför flera minuter.
Två lagförslag från socialminister Ásmundur Einar Daðason fick majoritet i går. Den ena lagen säger att personer som sitter i hemkarantän utan att vara sjuka ändå ska ha rätt till sjukersättning. Ingen ska alltså kunna motiveras av att gå till jobbet av ekonomiska skäl.
Den andra lagen innebär att arbetsgivare får möjlighet att krympa personalens anställningsgrad. Den här åtgärden syftar till att företag ska kunna behålla anställda - men samtidigt som de jobbar färre timmar - medan staten ersätter hela eller delar av den lön som de blir av med när de går ned i tid.
Den som i dag tjänar 400 000 isländska kronor eller mindre i månaden får även i framtiden ut hela lönen - även om den del som motsvarar minskningen i arbetstid hädanefter betalas av staten. Personer som tjänar mer får inte ut hela lönen.
Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.