onsdag 25 mars 2020

App ska kartlägga coronasmittans spridning på Island

Redan på måndag ska en smittspårningsapp lanseras på Island. Alla invånare kommer att uppmanas att ladda ned appen. Den ska kartlägga smittspridningen - och när någon testar positivt för coronaviruset covid-19 kan alla som har varit i närheten av den smittade kontaktas snabbt och automatiskt.

Antalet islänningar som smittats av det nya coronaviruset covid-19 steg i går till 648 personer. Tretton smittade vårdas på sjukhus - och för två av dem är läget så allvarligt att de ligger på en intensivvårdsavdelning. Samtidigt är nu 8 205 personer i hemkarantän.

Nu finns coronasmittade i samtliga regioner. Det första fallet i Austurland - den region som hittills inte haft några bekräftade fall - bekräftades i går.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir testades för viruset sedan smittan spridits till en av sönernas skola. Hon skriver på Facebook att testet visade sig vara negativt.

Den första islänningen som dog i sviterna av coronaviruset var en kvinna i 70-årsåldern. Kvinnans son säger till Vísir att hon led av kronisk astma. Därför kunde hon inte vårdas med respirator. Såväl hon som flera andra familjemedlemmar smittades på Island.

Över 5 000 personer har screenats för covid-19 av Íslensk erfðagreining. Vd:n Kári Stefánsson säger till RÚV att analyserna har avslöjat ett fyrtiotal mutationer av viruset. Inte minst visar analysen att smittan inte bara förts in i landet av islänningar som vistats i Österrike och Italien. Smittan har också kommit från bland annat USA, Storbritannien och Iran.

Kári Stefánsson säger till Information att en person visade sig bära på två varianter av coronaviruset, en muterad och en icke-muterad variant. Det var den muterade varianten som senare skulle komma att smitta flera andra personer. Och den orsakade också betydligt svårare symtom.

Redan på måndag hoppas civilförsvaret kunna lansera en smittspårningsapp. Samtliga invånare kommer att uppmanas att ladda ner appen. Den ska underlätta kartläggningen av coronavirusets utbredning och förenkla smittspårning.

I dag är smittspårning ett arbete som kräver stor ansträngning. En person som drabbats av coronaviruset uppmanas att lista samtliga som den har varit i kontakt med. Om myndigheterna anser att det har funnits en smittorisk kan dessa personer kallas till provtagning eller sättas i hemkarantän.

Nu är tanken att appen i praktiken ska sköta smittspårningen. Den registrerar alla mobiltelefoner som finns inom en viss radie. Om en person smittas får myndigheterna en lista på alla mobiltelefoner som har funnits i närheten. Dessa personer kan sedan kontaktas för ytterligare utredning. Den smittade behöver alltså inte längre lista några sociala kontakter.

Det är bara myndigheterna som får tillgång till informationen. När pandemin är över ska databasen raderas. Alla som laddar ner smittspårningsappen behöver också godkänna datainsamlingen för att den ska fungera. Appen kommer inte att användas för att i realtid visa om smittade personer finns i närheten.

Liknande appar har tidigare använts för smittspårning i Sydkorea och Singapore.

Bara fyra av Icelandairs 23 avgångar lyfte från flygplatsen i Keflavík i går. Sveriges ambassad i Reykjavík uppmanar på Facebook nordiska medborgare på tillfälligt besök att tidigarelägga hemresor. Enligt ambassaden kan det inte uteslutas att flygtrafiken till och från Island inom kort upphör helt och hållet.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.