
I måndags morse vände sig en australisk man i 40-årsåldern till Heilbrigðisstofnun Norðurlands i Húsavík. Mannen mådde mycket dåligt och avled senare samma dag. Han visade inga typiska symtom för coronaviruset covid-19. Men det visade sig senare att han bar på smittan.
Myndigheterna tror inte att coronaviruset är dödsorsaken. Det kommer dock att stå klart först senare.
Mannen besökte Island tillsammans med sin hustru. Även hon var enligt ett pressmeddelande smittad av coronaviruset. Hon har nu förts till Reykjavík för att sitta i karantän på det hotell som myndigheterna har hyrt just för att kunna hysa turister.
Händelsen får stora konsekvenser för sjukhuset i Húsavík. Totalt tjugo vårdanställda kom i kontakt med mannen. Alla måste nu sitta i karantän i två veckor. Det är en så stor del av personalstyrkan att sjukhuset den närmaste tiden bara kommer att ta emot akuta fall. Dessutom hade två poliser kontakt med mannen. Även de måste sitta i karantän.
Under tisdagen bekräftades hela 43 nya fall av coronaviruset. Det totala antalet smittade uppgår nu till 247 personer. Ytterligare 2 282 personer sitter i hemkarantän. De flesta fallen - 222 personer - är hemmahörande i huvudstadsregionen. Sexton personer är från Suðurland, fem från Suðurnes och en från Norðurland eystra. Tre personer har inte kunnat lokaliseras geografiskt.
En majoritet har smittats i utlandet. Men andelen som har smittats på Island ökar i takt med att spridning i tredje led blir allt vanligare. Utbredningen gör också att det blir svårare att spåra smittan.
Tre personer vårdas på Landspítali i Reykjavík för coronasmitta. Två av dem ligger på en intensivvårdsavdelning. Fem personer som smittats har nu friskförklarats.
Íslensk erfðagreining hade i går analyserat 2 640 tester för coronaviruset. Företaget skriver på Facebook att screeningen då hade hittat smittan hos 22 personer. Vd:n Kári Stefánsson säger till Vísir att inga särskilda isländska varianter av covid-19 har upptäckts.
När alltinget samlades i går saknades Självständighetspartiets Ásmundur Friðriksson. Han berättar i Morgunblaðið att han nyligen träffade en coronasmittad person. Själv har han testat negativt. Han väljer ändå att sitta i karantän i hemmet i två veckor. En annan toppolitiker i karantän är Íris Róbertsdóttir, kommunchef på Västmannaöarna. Hon skriver på Facebook att även hon umgåtts med en smittad person.
Finansminister Bjarni Benediktsson säger till Vísir att coronavirusets utbredning kommer att få stor inverkan på statsfinanserna. Han räknar i år med ett underskott på upp till 100 miljarder isländska kronor. En arbetslöshet på 8 procent och en mängd företagskonkurser kan bli några av konsekvenserna av pandemin:
"Därför säger jag att vi nu behöver ta stora steg. Vi behöver gå in i det här scenariot med full kraft. För utifrån vår synvinkel - vi som ser om statsfinanserna - så är det i praktiken den värsta skadan som kan inträffa. Att det faktiskt sker."
Regeringen kommer enligt Bjarni Benediktsson att lägga stora summor på att försöka förhindra massarbetslöshet och en våg av konkurser. Även om det blir dyrt för staten att stå för en del av privatanställdas löner är det i slutändan ett bättre ekonomiskt alternativ än konkurser och varsel eftersom återhämtningen då tar längre tid.
Turismen är en av de hårdast drabbade näringarna. Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson hade i går ett telefonmöte med sin amerikanske kollega Mike Pompeo. De talade bland annat om USA:s inreseförbud för resenärer från Schengenområdet - en åtgärd som i praktiken raserat Icelandairs affärsidé.
Guðlaugur Þór Þórðarson ska enligt ett pressmeddelande ha påpekat Islands geografiska särställning och talat om Icelandairs betydelse för nationen. Han fick inga löften om att förbudet skulle hävas men däremot löften om fortsatta diskussioner. Mike Pompeo ska också ha rosat Islands åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset.
Regeringen har också protesterat mot EU:s beslut att stoppa inresor i unionen under 30 dagar. Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger till RÚV att det rör sig om ett politiskt beslut utan vetenskaplig förankring. Hon beskriver nu läget för Island som lika kritiskt som vid 2008 års finanskrasch:
"Här befinner vi oss rent ut i en situation som jag inte kan likna vid något annat än en krigssituation där vi har denna objudna gäst, denna ovän utifrån och vi behöver samtidigt reagera på andra staters beslut och i praktiken vara lika snabba."
Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.