söndag 8 mars 2020

Coronavirus tvingar fotbollsspelare i karantän för EM-kval

Om arton dagar möts Island och Rumänien på Laugardalsvöllur i Reykjavík. På spel står i slutändan en plats i sommarens fotbolls-EM. Men två spelare riskerar att missa matchen. Emil Hallfreðsson och Birkir Bjarnason spelar båda för klubbar i norra Italien. Och de kommer inte att släppas in i landet utan att sitta i karantän i två veckor, rapporterar RÚV.

Island misslyckades att kvala in till sommarens fotbolls-EM. Hoppet står nu till det sista kvalspelet där Island först möter Rumänien. Om Island går vidare väntar ett avgörande dubbelmöte med Bulgarien eller Ungern. Den första matchen spelas på Laugardalsvöllur i Reykjavík den 26 mars.

Bara arton dagar återstår till avspark. Island har sedan tidigare klassat hela Italien som ett riskområde på grund av coronavirusets utbredning. Två spelare som riskerar att missa matchen är mittfältarna Birkir Bjarnason, som representerar Brescia i Serie A, och Emil Hallfreðsson, som spelar för Padova i Serie C.

Bägge klubbarna är hemmahörande i norra Italien - ett område som nu satts i karantän av italienska myndigheter. Och bägge har en rad matcher innan EM-kvalet mot Rumänien. Förbundskapten Erik Hamrén har ännu inte tagit ut truppen. Men Birkir Bjarnason har de senaste åren varit given i landslaget. Emil Hallfreðsson har hamnat utanför truppen på sistone när han varit klubblös.

Víðir Reynisson är både säkerhetschef för Knattspyrnusamband Íslands, det isländska fotbollsförbundet, och polis som arbetar med insatserna mot coronaviruset. Han säger till RÚV att det inte kommer att göras några undantag för fotbollsspelare. Alla islänningar som reser in i landet från riskområden måste sitta i karantän:
"De behöver då komma hem så att de kan vara i karantän i fjorton dagar före matchen. Det gäller samma för dem som för alla andra islänningar."
Klara Bjartmarz, vd för Knattspyrnusamband Íslands, säger till RÚV att förbundet planerar att kontakta Brescia och Padova för att undersöka om det finns möjligheter för klubbarna att släppa Birkir Bjarnason och Emil Hallfreðsson tidigare. Både Brescia och Padova har tre ligamatcher på programmet innan EM-kvalet.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.