söndag 1 mars 2020

Daði og Gagnamagnið vinnare på IslandDaði og Gagnamagnið blir Islands representant i Eurovision Song Contest i nederländska Rotterdam i vår. I gårdagskvällens isländska final besegrades Dimma i den avslutande duellen. Daði Freyr Pétursson har själv skrivit det vinnande bidraget "Think About Things".

Daði Freyr Pétursson har de senaste åren varit en av Islands populäraste artister. Den första framgången kom 2012 då han som en av medlemmarna i Retrobot segrade i talangtävlingen Músiktilraunir. Efter att ha släppt ett album flyttade han två år senare till Berlin för att studera musik.

Första gången han tävlade i Söngvakeppni sjónvarpsins - den isländska melodifestivalen - var 2017. Då slutade Daði Freyr Pétursson tvåa i finalen med "Hvað með það?" efter Svala Björgvinsdóttir som vann med "Paper".

I gårdagskvällens final i Laugardalshöll i Reykjavík var det alltså Daði og Gagnamagnið - 'Daði och datamängden' - som segrade med "Think About Things" - ett bidrag som i semifinalen framfördes på isländska med titeln "Gagnamagnið". I den avslutande duellen fick han fler röster än hårdrockarna Dimma med bidraget "Almyrkvi".

Den senaste tiden har Daði Freyr Pétursson tillbringat en hel del tid på Island på grund av tävlingen. Han säger i Morgunblaðið att planen nu är att återvända till Berlin för att satsa på karriären och Eurovision Song Contest. Han hoppas att han kan bli den artist som ger Island en efterlängtad första seger i tävlingen:
"Målet är naturligtvis att vinna där. Det här måste komma nu. Det kan inte vara på något sätt."


Ovan kan du se både den engelska och den isländska versionen av Daði Freyr Péturssons vinnarlåt.