tisdag 10 mars 2020

Fler coronasmittade på Island - utökar riskzon i Alperna

65 islänningar har nu testat positivt för coronaviruset covid-19. Tretton av de personer som har bekräftats smittade av viruset har fått det på Island. Omkring 500 personer sitter nu i hemkarantän. Den stora majoriteten har smittats under resor till Österrike och norra Italien. Myndigheterna förklarar nu hela Alperna som ett riskområde.

Dag för dag ökar antalet smittade av coronaviruset på Island. Under gårdagen bekräftades sju nya fall av smittan. Tre personer hade smittats på Island. Övriga fyra hade fått viruset under resor till norra Italien.

Nu har totalt 65 islänningar bekräftats vara smittade av viruset. Det uppger Almannavarnir. Tretton personer har smittats på Island. Resterande 52 personer har - med undantag för en person som smittats under en resa i Asien - fått coronaviruset under skidresor till norra Italien och Österrike.

Almannavarnir utökar nu riskzonen i Centraleuropa. Tidigare har hela Italien och delar av Österrike klassats som ett riskområde. Nu får hela Alperna - vilket innebär delar av Österrike, Tyskland, Frankrike och Schweiz - status som en riskzon.

Beslutet innebär att alla som besöker regionen måste sitta i hemkarantän i två veckor. Samma regler gäller alltså sedan tidigare Italien, Kina, Sydkorea och Iran.

Omkring 500 personer sitter nu i hemkarantän. Ingen av de islänningar som har smittats av covid-19 vårdas på sjukhus.

Samtidigt som Island klassar en större del av Europa som ett riskområde ändrar Danmark rekommendationerna för resor till Island. Utrikesdepartementet manar nu danskar till försiktighet i hela landet på grund av coronavirusets utbredning. Island har status som en gul riskzon - vilket är den lägsta nivån.

Vidare skriver utrikesdepartementet att danskar på Island bör följa myndigheternas rekommendationer. Departementet påpekar också att besökare kan komma att screenas för coronaviruset.

Än så länge har inget förbud mot sammankomster utfärdats. Myndigheterna kommer också att avvakta med ett sådant steg om det inte anses nödvändigt för att förhindra smittspridningen.

En anställd vid regeringskansliet har testats positivt för viruset. Personen ska enligt RÚV inte ha haft någon ledande ställning och inte heller ha haft några kontakter med statsminister Katrín Jakobsdóttir den senaste tiden.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.