fredag 6 mars 2020

Fler islänningar i karantän när flyg från Italien landar

Nu har 35 islänningar bekräftats vara smittade av coronaviruset. Omkring 400 personer sitter dessutom i karantän i hemmet efter att ha befunnit sig i riskområden eller haft kontakter med smittade personer. De som sitter i karantän ska inte mista någon lön. På lördag kommer antalet som sitter i karantän att växa när ett flyg från Verona landar i Keflavík.

Antalet bekräftade fall av coronaviruset på Island ökade i går till 35. Gemensamt för samtliga smittade är att de har vistats i norra Italien eller Österrike och drabbats av viruset där. Totalt har omkring 330 personer testats för covid-19.

Ytterligare 400 personer sitter i karantän i hemmen. Regeringen kom i går överens med arbetsgivarorganisationen Samtök atvinnulífsins och arbetstagarorganisationen Alþýðusamband Íslands om karantäntiden på två veckor. Enligt ett pressmeddelande ska den som på myndigheternas inrådan sätts i karantän inte förlora någon lön.

Antalet islänningar i karantän kommer att öka på lördag. Då återvänder ett av Icelandairs flyg från italienska Verona till Keflavík. Samtliga ombord - ett sjuttiotal personer - kommer att få sitta i karantän i två veckor.

Flyget har chartrats av resebyråerna Vita och Úrval Útsýn. Och det står klart att det kommer att bli mycket speciellt. Det framgår i ett mejl till passagerarna från Úrval Útsýn som Vísir tagit del av.

Personer som har influensasymtom ombeds att inte gå ombord. Alla passagerare såväl som besättningen kommer att få ansiktsmasker.

Ingen försäljning eller servering kommer att ske ombord. Vid ombordstigningen får alla passagerare en flaska vatten och en smörgås. De uppmanas att inte filma eller fotografera ombord.

När planet landat i Keflavík körs passagerarna med buss till ankomsthallen. Där väntar personal från myndigheter. De resenärer som inte har några symtom får gå genom taxfree-butiken och lämna flygplatsen.

Sedan tidigare sitter tio islänningar i karantän på ett hotell på Teneriffa. Om de testas negativt i dag får de flyga hem till Island i morgon.

Än så länge har ingen smittats av coronaviruset på Island. Myndigheterna tror dock att det bara rör sig om en tidsfråga innan det sker. ABC rapporterade i går att en kvinna från Australien testats positivt för covid-19 efter att ha besökt Storbritannien, Island och Förenade Arabemiraten. Smittkällan har ännu inte spårats. 

Myndigheterna klassar sedan tidigare hela Italien som en riskzon liksom Iran, Kina och Sydkorea. Ingen bör resa till dessa länder om det inte är nödvändigt. Österrikiska Ischgl - ett skidområde där många islänningar smittats av coronaviruset - lades enligt ett pressmeddelande till listan i går.

Virusets utbredning får allt större inverkan i vardagen. Inom turistnäringen är det enligt Fréttablaðið många som vittnar om avbokningar under våren och färre bokningar längre fram i år. En mängd evenemang har ställts in.

Alltinget har enligt ett pressmeddelande sjösatt en beredskapsplan för en pandemi. Där ingår bland annat stängda åhörarläktare, begränsat mottagande av gäster och slopade utlandsresor. Redan har städningen utökats och handsprit placerats ut på alla toaletter.

I taxfree-butiken på flygplatsen i Keflavík är handspriten slutsåld, skriver Morgunblaðið. Däremot finns nu handsprit på alla Strætós bussar i kollektivtrafiken, uppger Morgunblaðið. Richard Kristinsson, som är vd för Mjöll Frigg, säger i Fréttablaðið att företaget bara i måndags fick lika många beställningar - omkring 30 000 flaskor - på handsprit som under hela 2019.

Under en frågestund i alltinget i går vände sig Socialdemokraternas ledare Logi Már Einarsson till kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson. Han undrade hur regeringen såg på konsekvenserna för näringslivet. Svaret var att en långvarig pandemi skulle kunna få mycket allvarliga följder. Ministern var framför allt bekymrad för turistnäringen.

Spridningen av coronaviruset påverkar även islänningarnas resande. Hela 44,4 procent uppger att det har stor inverkan på resplaner till utlandet under de närmaste månaderna. Nästan lika många - 37,8 procent - svarar att virusets utbredning har liten effekt. Resterande 17,8 procent säger att det inte har förändrat något. Det visar en undersökning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.