söndag 29 mars 2020

Förbud mot sammankomster påverkar begravningar

Fler än 20 personer får inte samlas tillsammans. Det ställer till problem bland annat vid begravningar. Þór Hauksson, präst i Árbæjarkirkja i Reykjavík, säger till Vísir att anhöriga nu tvingas välja vilka personer som ska få vara med i ceremonin i kyrkan. Inte heller kan begravningar skjutas upp någon längre tid eftersom det saknas förvaringsplats.

I veckan infördes ett hårdare förbud mot sammankomster på grund av coronaviruset. Nu får högst 20 personer samlas på en plats. Och deltagarna ska så långt det är möjligt hålla ett avstånd på två meter från varandra. Þór Hauksson, präst i Árbæjarkirkja i Reykjavík, säger till Vísir att förbudet gör det svårt att genomföra begravningar:
"Vi försöker att ha så få som möjligt från kyrkan vid begravningen. Prästen och begravningsentreprenören behöver åtminstone vara med och då kan människor komma med arton av deras folk. Så vissa skippar att ha musiker och organist för att fler anhöriga ska få plats."
Ofta är det betydligt fler som vill delta vid begravningar. Þór Hauksson säger till Vísir att det ställer anhöriga inför komplicerade beslut:
"Man känner med de människor som tar avsked - människor som försätts i den situationen att de helt enkelt måste välja: du får komma men inte du."
Vissa vill skjuta på begravningen i väntan på att restriktionerna ska upphöra. Det kan dock vara omöjligt eftersom det saknas plats att förvara liken under längre tid. Andra har till exempel strömmat begravningar över Facebook. Þór Hauksson säger till Vísir att en annan lösning är att hålla begravningen nu men senarelägga minnesstunden:
"Häromdagen hade jag en begravning och minnesstunden blir i sommar där familjen tänker hylla livet. Det är något som vi sannerligen kan göra - att hylla livet."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.