torsdag 12 mars 2020

Första islänningen som är svårt sjuk av coronaviruset

En 67-årig isländsk man vårdas sedan i går på Landspítali i Reykjavík för coronaviruset. Mannen smittades under en skidresa till Österrike. Efter hemkomsten satt han i karantän i hemmet. Han fick senare hög feber och lades i går in på sjukhus. Totalt har nu 90 islänningar bekräftats vara smittade av coronaviruset covid-19.

Antalet islänningar som har smittats av coronaviruset fortsätter att stiga. I går eftermiddag hade 90 fall av smittan bekräftats. Den yngsta smittade är en ettåring och den äldsta har fyllt 76 år. Samtidigt satt i går ungefär 700 personer i hemkarantän. Omkring 830 personer har testats för viruset.

Majoriteten har smittats under utlandsresor. Det är 35 islänningar som har smittats i Italien, 29 i Österrike, fyra i Schweiz och en i Asien. Dessa personer har i sin tur fört smittan vidare till ytterligare femton islänningar. De senare har därefter spridit smittan i tredje led till fyra personer. Två fall har ännu inte analyserats färdigt.

Bland de personer som sitter i hemkarantän är 69 anställda på Landspítali. Bara under gårdagen ställdes 21 operationer in på grund av prioriteringar till följd av coronaviruset.

Ännu fler än tidigare ska testas för coronaviruset. Skälet är att myndigheterna vill få en bättre uppfattning om spridningen av viruset i samhället. Tidigare har myndigheterna främst testat personer som själva rest i riskzoner eller haft långvarig kontakt med sådana resenärer.

En 67-årig man vårdas sedan i går på Landspítali i Reykjavík. Han är den tredje som läggs in på sjukhus för coronaviruset - men det är den första personen som är allvarligt sjuk.

Mannen smittades av covid-19 under en skidresa till Österrike. Sedan hemkomsten till Island har han suttit i karantän i hemmet. För en vecka sedan fick han tydliga symtom på att ha smittats av coronaviruset. Han hade hög feber och påtaglig benvärk.

Efter att mannens tillstånd försämrats fördes han i går med ambulans till Landspítali. Han har alltjämt mycket hög feber.

Myndigheterna har ännu inte utfärdat något förbud mot sammankomster. Det kan dock bli aktuellt att förbjuda större folksamlingar. Almannavarnir gick i går ut med rekommendationer för sammankomster. Arrangörer behöver se till så att besökare har tillgång till tvål, varmt vatten, handsprit och engångshanddukar.

Íslensk erfðagreining räknar i morgon med att börja screena islänningar för coronaviruset. Vd:n Kári Stefánsson säger till Vísir att 300 till 400 personer kommer att undersökas dagligen. Syftet är att upptäcka viruset i ett tidigt stadium och att kartlägga utbredningen. Samtidigt anser han att behovet av att sätta människor i karantän inte längre finns om det skulle visa sig att viruset har stor spridning.

Seðlabanki Íslands sänkte i går styrräntan med 0,5 procentenheter till historiskt låga 2,25 procent. Samtidigt lättade centralbanken på kraven för låneinstitut. Bägge åtgärderna syftar enligt ett pressmeddelande till att främja näringslivet inför det intäktsbortfall som väntas på grund av coronaviruset.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.