fredag 20 mars 2020

Hotell nekar återbetalning - coronavirus inte force majeure

Utländska bokningstjänster anser att isländska hotell ska ersätta bokningar på grund av coronaviruset - trots att det rör sig om bokningar som inte är återbetalningsbara och trots att turister får fortsätta resa till Island. Därför anser heller inte branschen att kraven på force majeure är uppfyllda, rapporterar Fréttablaðið.

Majoriteten av bokningar till hotell på Island görs numera genom internationella tjänster som Booking och Trip Advisor. Det här är inte en utveckling som alla är nöjda med. Klagomål på höga provisioner och dålig service är vanliga. Men bokningstjänsterna har blivit så dominerande att få hotell klarar sig utan dem.

Coronaviruset covid-19 har slagit mycket hårt mot turismen på Island. Avbokningarna har de senaste veckorna varit fler än bokningarna. Många hotell är i det närmaste tomma.

Centerhotels har sju hotell i centrala Reykjavík. Företaget väljer nu enligt Morgunblaðið att stänga fem av dem eftersom det knappt finns några gäster. Íslandshótel stänger fem av sjutton hotell i kedjan, skriver Morgunblaðið.

Men pandemin har inte bara fått turismen att minska dramatiskt. Nu tvistar dessutom en rad isländska hotell med bokningsjätten Booking.

Bakgrunden till tvisten är de gäster som bokat rum som inte kan återbetalas. Sådana rum är i regel billigare - men i reglerna ingår att den som tvingas avboka alltså inte får tillbaka några pengar.

Nu kräver ändå Booking att de isländska hotellen ska återbetala bokningar där kunderna egentligen inte har rätt till pengarna tillbaka. Booking hävdar enligt Fréttablaðið att coronavirusets utbredning utgör force majeure. Därför anser företaget att kunderna har rätt till återbetalning trots att de bokat rum som inte kan återbetalas.

Men hotellen håller inte med. De anser inte att coronaviruset kan jämställas med en naturkatastrof och därför utgöra force majeure. Och de får medhåll av turistbyrån Ferðamálastofa och branschorganisationen Sam­taka ferðaþjónustunnar. Vd:n Jóhannes Þór Skúlason säger i Fréttablaðið att force majeure inte är tillämpligt eftersom det är fritt fram att resa till Island:
"Därför är övernattningsställen enligt villkoren inte skyldiga att återbetala sådana övernattningar eftersom det är möjligt att genomföra den på Island. ... Det är upp till varje företag vilket beslut som ska tas men vi pekar på att det här är läget i juridiskt hänseende."
Det finns i dagsläget inget förbud för turister mot att resa till Island. Det finns heller inga särskilda restriktioner för turister - även om de på samma sätt som andra omfattas av de regler som bland annat förbjuder sammankomster med mer än hundra personer.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.