tisdag 10 mars 2020

Isländsk lopapeysa får ursprungsskydd mot kopior

Den traditionella islandströjan lopapeysa får en skyddad ursprungsbeteckning. För att få kallas Íslensk lopapeysa krävs bland annat att tröjan är handstickad på Island av isländskt garn från isländska får. Ursprungsskyddet innebär dessutom att det ställs krav på såväl mönster som modeller. Det uppger Matvælastofnun i ett pressmeddelande.

För ett knappt år sedan vände sig Handprjónasamband Íslands - en sammanslutning för isländska handstickare - till Matvælastofnun med en ansökan om att få en skyddad ursprungsbeteckning för den traditionella islandströjan. Nu har myndigheten godkänt ansökan.

Lagen om skyddade ursprungsbeteckningar infördes 2015. Tidigare är det bara isländskt lammkött som har fått ett liknande ursprungsskydd. De skyddade beteckningarna för lammkött är Íslenskt lambakjöt och Icelandic lamb.

Ursprungsskyddet för islandströjan gäller beteckningarna Íslensk lopapeysa och Icelandic lopapeysa. För att en tillverkare ska få använda beteckningarna måste en rad kriterier efterlevas.

Den skyddade islandströjan måste vara handstickad av isländskt ullgarn. Och det måste vara nytt och inte återvunnet garn. Ullen måste dessutom komma från isländska får.

Vidare är det ett krav att den är handstickad på Island. Den måste även följa traditionella mönster och modeller.

Syftet med skyddet är att värna den traditionella islandströjan och att minska risken för att någon kopierar modellen. I förlängningen ska skyddet även göra så att konsumenter inte luras av liknande produkter som inte tillverkats enligt traditionella metoder.

Isländska friluftsföretag som Icewear och 66° North har genom åren sålt tröjor inspirerade av den traditionella islandströjan. I vissa fall har de varit stickade med isländskt ullgarn - men i regel i Kina i stället för på Island. Och ofta har de varit maskinstickade i stället för handstickade.

I marknadsföringen har företagen anspelat på den traditionella islandströjan på ett sätt som kunnat få konsumenter att tro att det rört sig om ett sådant plagg. Ursprungsskyddet gör att det inte blir tillåtet att marknadsföra liknande produkter som inte uppfyller kriterierna med formuleringar som gör gällande att de framställts enligt liknande principer.

Ursprungsskyddet gör att det nu finns ett uttalat förbud mot att använda den traditionella islandströjans rykte till andra produkter.

Här kan du läsa mer om Handprjónasamband Íslands ansökan.