torsdag 12 mars 2020

Islänning i coronakarantän har snögubbe som sällskapEfter fjorton dagar i karantän får i dag Áskell Jónsson lämna sommarstugan i Laugar i Reykjadalur och återvända hem till familjen. Hans enda sällskap har varit en snögubbe - och den lyckades överleva den senaste tidens plusgrader. Han har fördrivit tiden bland annat genom att skotta snö och att skriva sottkví - som betyder just karantän - i snön.

Áskell Jónsson är en av de hundratals islänningar som suttit i hemkarantän efter att ha rest till Italien. I februari reste han till Sicilien - en ö som då inte ingick i det område som isländska myndigheter klassat som en riskzon på grund av coronaviruset. Men innan han flög hem från Torino tillbringade han två dagar i norra Italien.

Vistelsen i riskzonen gjorde att han tvingades till fjorton dagar i karantän. De senaste två veckorna har han tillbringat i sommarstugan i Laugar i Reykjadalur på norra Island. Karantäntiden löper ut i dag. Áskell Jónsson säger i Morgunblaðið att han lyckats uppskatta tiden i karantän men att det ändå ska bli skönt att återvända till vardagen:
"Jag förnekar inte att det onekligen kommer att bli fint att gå till jobbet igen och att träffa vänner och familj."
Áskell Jónsson har dokumenterat sin tid i karantän på Instagram. Hans enda sällskap har varit en snögubbe. Den har lyckats överleva den senaste tidens plusgrader. Han berättar i Morgunblaðið att han reste snögubben nära fönstret så att den skulle titta in på honom i stugan:
"Han är väldigt vänlig och det har effekt. Det är alltid kul att se honom när man drar undan gardinerna på morgnarna och han är alltid glad."
Han har bland annat fördrivit tiden genom att skotta snö. Både för att träna och för att informera eventuella besökare har han dessutom skrivit sottkví - vilket betyder karantän - med stora bokstäver i snön. Áskell Jónsson säger i Morgunblaðið att han har fått bättra på skriften i snön gång på gång eftersom det har snöat en hel del under de två gångna veckorna:
"Det är bara min träning."
Under karantänen har Áskell Jónsson främst ätit konserver och bönor.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.