måndag 30 mars 2020

Islänningar som bryter coronakarantän riskerar fängelse

Islänningar som bryter mot karantän eller isolering riskerar böter på upp till 500 000 isländska kronor. Personer som deltar i förbjudna sammankomster kan även de bötfällas. Och för särskilt allvarliga regelbrott i coronautbrottets spår kan personer dömas till upp till sex års fängelse. Antalet bekräftade fall av covid-19 på Island är nu 1 020.

Coronaviruset covid-19 fortsätter att breda ut sig på Island. Nu har 1 020 personer testats positivt för smittan. Ytterligare 9 531 personer sitter i hemkarantän. Bland de personer som sitter i karantän eller isolering finns bland annat drygt 300 anställda vid sjukhuset Landspítali i Reykjavík.

Nio personer vårdas på intensivvårdsavdelning på Landspítali efter att ha smittats av coronaviruset. 883 smittade hålls i isolering medan 135 har tillfrisknat efter att ha drabbats av covid-19.

Två tredjedelar har smittats på Island. Och det är något fler kvinnor än män som har drabbats.

Två personer har dött efter att ha smittats. Det första fallet var en australisk man i 30-årsåldern som besökte Island som turist. Det andra offret var en 71-årig kvinna bosatt i Hveragerði.

Trots en fortsatt spridning av coronaviruset anser myndigheterna att motåtgärderna fungerar. Det är alltjämt en majoritet av dem som testar positivt som redan är i karantän. Det ser myndigheterna som ett tecken på att insatserna för att ringa in potentiella smittspridare har varit framgångsrikt.

Men både i lördags och söndags uttryckte civilförsvarschefen Víðir Reynisson också stor besvikelse. I veckan skärptes reglerna för sammankomster. Gränsen för antalet deltagare sänktes då från 100 till 20 personer. I helgen fick polisen över 100 rapporter om misstänkta brott mot reglerna. Han sade då att det kommer att bli aktuellt att bötfälla personer som bryter mot förbudet.

Víðir Reynisson sade under presskonferensen att smittorisken gjorde att islänningarna var tvungna att ändra sitt beteende. Annars fanns en överhängande fara för ett ännu större och helt okontrollerat utbrott. Samtidigt ansåg han inte i dagsläget att det fanns något skäl att skärpa reglerna ytterligare eller att införa utegångsförbud.

Auður Inga Þorsteinsdóttir, vd för Ungmennafélag Íslands som organiserar idrottsföreningar över hela landet, uppmanade i ett pressmeddelande alla att respektera förbudet. Uppmaningen kom efter uppgifter om att idrottare skulle ha nonchalerat de nya reglerna.

Regelbrott kan komma att bli mycket kännbara. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir har nu presenterat utförliga regler för bland annat karantän och isolering. Riksåklagaren har i sin tur publicerat de straffsatser som gäller för brott mot regelverket kring covid-19.

Den som sitter i karantän får bara lämna hemmet i nödfall - till exempel för att uppsöka vård. Men den som är i karantän får inte använda allmänna kommunikationer, inte besöka möten eller butiker, inte gå till jobb eller skola, inte uppehålla sig i trappuppgångar eller tvättstugor i flerfamiljshus och inte ta emot gäster.

Den som är smittad och hålls i isolering möter ännu strängare regler. Här ställs det krav på att coronasmittade är helt och hållet själva. Om det inte är möjligt vid isolering i hemmet ska alla fysiska kontakter begränsas till det minsta möjliga.

Brott mot karantän kan ge böter på 50 000 till 250 000 isländska kronor. Brott mot isolering kan ge böter på 150 000 till 500 000 isländska kronor.

Deltagande i en otillåten sammankomst ger böter på 50 000. Och den som arrangerar en olaglig sammankomst får böter på 250 000 till 500 000.

Fängelse finns också i straffskalan. Den som bryter mot isolering och utsätter andra för smittorisk riskerar åtal. Brottet ska betraktas som allvarligt om det är personer i riskgrupper som utsätts för fara. En sådan smittspridare kan dömas till fängelse i upp till sex år.

Smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason sade under fredagens presskonferens att islänningarna sannolikt får räkna med att förbudet mot sammankomster förlängs efter att de löper ut den 13 april. Han beskrev kampen mot viruset som ett långdistanslopp där Island kommit knappt halvvägs. Förhoppningen är att coronautbrottet ska avta under maj.

Samtliga invånare i Húnaþing vestra försattes i karantän efter farhågor om omfattande smitta i kommunen. Samtidigt infördes stränga regler om hur personer fick lämna sina hus. I fredags meddelade myndigheterna att karantänen hävs. I ett pressmeddelande påpekas betydelsen av att invånarna följer regelverket som bland annat förbjuder större sammankomster.

Regeringen har sedan tidigare presenterat en rad åtgärder för att minska de ekonomiska effekterna av coronautbrottet. Regeringen beslutade i fredags att frysa bland annat de egna lönerna. Den höjning som skulle ha genomförts den 1 juli i år skjuts fram till den 1 januari 2021. Beslutet gäller bland annat alltingsledamöter, ministrar, åklagare, domare, polischefer, riksmedlare och centralbankschefer. Förslaget kom från finansminister Bjarni Benediktsson.

För att flygtrafiken till och från Island inte ska upphöra helt går regeringen in och täcker Icelandairs förluster. I överenskommelsen förbinder sig enligt RÚV bolaget att under de tre kommande veckorna flyga två gånger i veckan från Keflavík till Boston och London eller Stockholm. Förbindelser till Nordamerika och Europa anses vara nödvändiga för att Island inte ska bli isolerat.

Icelandair ställde i går in samtliga flyg från Keflavík - totalt 31 avgångar - utom ett till London. De avgångar som inte ställs in är inte lönsamma eftersom passagerarna är för få. Regeringen kan enligt avtalet täcka förluster på upp till 100 miljoner isländska kronor.

Víðir Reynisson är sedan en tid tillbaka den enda gästen på Hotel Reykjavík Natura. Nu har Sjúkratryggingar Íslands kommit överens med Icelandair Hotels - som driver hotellet - om att andra nyckelpersoner inom vården och civilförsvaret ska få bo på hotellet. Att hålla dem åtskilda från anhöriga är ett sätt att minska risken att även de smittas av coronaviruset.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.