tisdag 31 mars 2020

Läkare: Island har lyckats platta till coronakurvan

Island har lyckats att platta till kurvan över antalet smittade av coronaviruset covid-19. Det anser smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason. Varje dag registreras ett stort antal nya fall - men de senaste dagarna har antalet personer som testat positivt varit ganska stabilt. Nu är det 1 086 personer som har smittats av viruset.

Den 24 mars registrerades 106 nya fall av coronasmitta. Det är det hittills högsta antalet inom loppet av ett dygn. Snittet för de tre senaste dagarna har varit drygt 60 nya fall av smittan. Det här var också något som smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason uppmärksammade under gårdagens presskonferens:
"Det är helt klart att det har lyckats att böja epidemin ur spåret, att böja epidemin nedåt."
Om den aktuella prognosen slår in kommer coronautbrottet att kulminera omkring påsk. Þórólfur Guðnason sade vidare att Íslensk erfðagreinings omfattande testning pekade på att smittan inte var särskilt utbredd bland befolkningen. Han poängterade också att över hälften av de personer som nu testar positivt redan sitter i karantän. Han såg det som ett tecken på framgångsrik smittspårning.

Nu är det alltså 1 086 islänningar som har smittats av coronaviruset. Av dessa är det tio som just nu vårdas på intensivvårdsavdelning på Landspítali i Reykjavík - och sju av dem vårdas med hjälp av respirator.

Ytterligare 9 236 personer sitter i karantän medan 927 smittade hålls i isolering.

Inom de närmaste dagarna väntas ett beslut om hur det blir med de restriktioner som nu gäller till och med den 13 april. Myndigheterna har redan aviserat att de sannolikt kommer att förlängas. Þórólfur Guðnason sade att det svåra kommer att bli att stegvis lätta på restriktionerna. Det måste ske långsamt för att antalet smittade inte plötsligt ska explodera.

Samtidigt fortsätter varslen i coronautbrottets spår. Det statliga flygplatsbolaget Isavia varslade i går 101 personer om uppsägning. Ytterligare 37 personer erbjöds att jobba kvar men i mindre omfattning än i dag.

Varslet innebär att Isavia gör sig av med en femtedel av personalen. Dessutom kommer bolaget att anställa betydligt färre säsongsanställda i sommar.

Uppsägningarna är en direkt följd av den minskade turismen till Island. De flesta jobben försvinner från flygplatsen i Keflavík. Det rör sig framför allt om tjänster kopplade till passagerare och bagagehantering.

Sveinbjörn Indriðason, vd för Isavia, säger i ett pressmeddelande att situationen är så svår att det är oundvikligt att säga upp anställda. Men Isavia har också ett särskilt ansvar eftersom det rör sig om ett statligt bolag med starkt eget kapital:
"Vi behöver dock vara medvetna om det att osäkerheten under de närmaste månaderna är avsevärd och att vi kommer att ompröva situationen regelbundet. Vi behöver med alla medel säkra att bolagets tillgång till kapital räcker tills hjulen börjar snurra på nytt."
Alltinget klubbade i går ytterligare steg i regeringens åtgärdspaket för att lindra de ekonomiska effekterna av coronautbrottet. Besluten gäller bland annat civilförsvarsplikt för offentliganställda, marknadsföring av Island som resmål, brygglån till företag, senare betalning av offentliga avgifter och en skattefri engångsutbetalning på 20 000 isländska kronor till invalider.

Förslagen antogs i en votering som på grund av de restriktioner som nu finns blev ganska utdragen. I stället för att alla ledamöter fanns i salen samtidigt gick de in en och en med två meters avstånd för att rösta.

Det var totalt sexton voteringar som genomfördes. Det var därför sexton gånger som ledamöterna fick rada upp sig med två meters mellanrum för att kunna gå in och rösta. Avståndsregeln krävde dessutom att de spred ut sig i huset och fick gå omkring en hel del. Politiske vilden Andrés Ingi Jónsson skämtar på Twitter om att det är fint att kunna kombinera jobbet med träning.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.