lördag 14 mars 2020

Närmare 600 jordskalv på två dygn nära Grindavík

Illustration: Veðurstofa Íslands
Närmare 600 jordskalv har inträffat i närheten av Grindavík sedan en intensiv jordskalvssvärm började i torsdags. Då skedde ett skalv med en magnitud på 5,2 som följdes av en rad kraftiga efterskalv. Men aktiviteten har avtagit avsevärt sedan dess. Under fredagen uppmättes det största skalvet till 3,1. Och under lördagen har bara några få mindre skalv skett i området.

Efter några veckor med begränsad seismisk aktivitet inleddes en omfattande jordskalvssvärm norr om Grindavík i torsdags morse. Det största skalvet hade en magnitud på 5,2 och inträffade klockan 10.25 i torsdags. Skalvet var det största på Reykjanes 1973. Det kändes också i stora delar av sydvästra Island.

Under torsdagen var det ytterligare tio skalv som hade en magnitud på minst 3. Under fredagsmorgonen inträffade ett skalv som uppmättes till 3,1.

Aktiviteten har dock minskat betydligt. Under lördagen har bara några få mindre skalv registrerats i området.

Myndigheterna har fortfarande förhöjd beredskap i området med anledning av den extrema landhöjning som började i januari i år vid berget Þorbjörn. Landhöjningen tros ha orsakats av magmainskott. Landhöjningen har nu upphört. Utvecklingen gjorde att det inte var osannolikt att det första vulkanutbrottet sedan 1200-talet skulle drabba regionen.

Här kan du läsa mer om torsdagens jordskalv.