lördag 7 mars 2020

Över 1 500 jordskalv vid Reykjanestá på tre veckor

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett jordskalv med en magnitud på 3,1 skakade sydvästra Reykjanes i går eftermiddag. De senaste tre veckorna har en periodvis intensiv jordskalvssvärm pågått i området. Hittills har över 1 500 skalv inträffat i den pågående serien. Totalt åtta av dem har uppmätts till minst 3. I dagsläget finns inga tecken på att skalven skulle leda till vulkanisk aktivitet.

Reykjanes på sydvästra Island har de senaste veckorna varit skådeplats för den mest omfattande seismiska aktiviteten i landet. Länge pågick en utdragen jordskalvssvärm norr om Grindavík med extrem landhöjning. Landhöjningen tros ha orsakats av magmainskott. Den har nu upphört - men myndigheterna har alltjämt förhöjd beredskap i området.

Den 15 februari började en jordskalvssvärm vid Reykjanestá, halvöns sydvästra spets. Sedan dess har över 1 500 jordskalv inträffat i området.

Klockan 16.55 i går skedde ett skalv med en magnitud på 3,1. Det var det åttonde skalvet med en magnitud på minst 3 sedan jordskalvssvärmen började för tre veckor sedan.

I natt har det varit lugnt i området med bara några få mindre skalv. Under gårdagen skedde däremot nästan 200 skalv vid Reykjanestá.

I dagsläget finns det inget som tyder på att jordskalven skulle följas av någon vulkanisk aktivitet.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Grindavík.