fredag 27 mars 2020

Professor: Island har minsta ökningen av coronasmittade

Åtgärderna för att begränsa coronautbrottet på Island fungerar Det sade Thor Aspelund, professor i biostatistik vid Háskóli Íslands, under gårdagens presskonferens. Antalet bekräftade fall av smittan ökade i går till 802 personer. Myndigheterna undersöker nu möjligheterna att inrätta ett provisoriskt sjukhus för att kunna ta emot alla patienter när utbrottet kulminerar.

Spridningen av coronaviruset covid-19 fortsätter på Island. Det är nu 802 personer som har smittats. Och 9 889 personer sitter i karantän - vilket motsvarar 3 procent av befolkningen. Totalt har 12 615 personer testats för viruset.

Tre personer vårdas med respirator på intensivvårdsavdelning på Landspítali i Reykjavík. Enligt Vísir rör det sig om två män och en kvinna. Ytterligare fjorton smittade vårdas på sjukhus. Gemensamt för dem är att de har andra sjukdomar, är överviktiga eller röker, rapporterar Vísir.

En 71-årig kvinna blev i måndags det första isländska dödsoffret för coronaviruset. Även den 75-årige maken bar på smittan. Stundin uppger att hans tillstånd har försämrats kraftigt på kort tid och att han nu kämpar för sitt liv. Han ska inte ha haft några andra underliggande sjukdomar.

Trots att smittan sprider sig är kampen mot coronavirusets utbredning framgångsrik. Det sade Thor Aspelund, professor i biostatistik vid Háskóli Íslands, under en presskonferens i går. Han ansåg att det hittills var Island och Färöarna som hade varit bäst på att förhindra ett ännu större utbrott. Han hyllade bland annat Íslensk erfðagreinings beslut att screena tusentals islänningar för viruset:
"Det är verkligen tur att den här hållningen intogs här."
Thor Aspelund är en av de experter som har tagit fram den prognos för smittans utbredning som nu används. Han sade att den typen av modeller är nödvändiga för att kunna bedöma vilka insatser som är mest angelägna. Åtgärder som förbud mot sammankomster gör enligt Thor Aspelund att smittspridningen kan hållas på en nivå som är hanterlig för sjukvården.

Smittskyddsläkaren Þórólf­ur Guðna­son beskrev smittprognosen som ett betydelsefullt redskap i kampen mot coronaviruset. Utan den hade myndigheterna fått förlita sig till gissningar:
"Det är väldigt viktigt för hälsovårdsmyndigheterna att stödja sig på en sådan prognos. Det är i praktiken det enda reella verktyget vi har för att bedöma utvecklingen på ett vetenskapligt sätt och att göra oss fria från en subjektiv och känslomässig bedömning av det som sker."
Coronautbrottet väntas kulminera i mitten på april. Myndigheterna undersöker nu möjligheterna att inrätta ett reservsjukhus för att kunna hantera den förväntade ökningen av coronapatienter. Sedan tidigare har myndigheterna hyrt ett hotell för att kunna sätta turister och andra i karantän.

Turismen till Island har dock upphört så gott som helt och hållet. Det är inte osannolikt att passagerarflyget till utlandet upphör helt vid månadsskiftet. Samtidigt duggar varslen inom turistindustrin tätt.

Bláa lónið varslade i går 164 personer om uppsägning. Bolaget driver bland annat Blå lagunen, restauranger, hotell och butiker. Efter varslet har företaget omkring 600 anställda. De kommer enligt Morgunblaðið att få arbetstiden förkortad till 25 procent. Resterande 75 procent av lönen täcks av den statliga garanti som nyligen klubbades.

Alla anläggningar som ingår i koncernen håller stängt till den 30 april. De restriktioner som har införts - och som bland annat tvingar badhus att stänga - gäller i dagsläget till och med den 13 april. Det är dock troligt att de förlängs.

Finansminister Bjarni Benediktsson sade i går i alltinget att underskottet i statsfinanserna i år kan bli mer än 200 miljarder isländska kronor.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.