
Sigurður Halldórsson och Atli Árnason är husläkare på nordöstra Island. De är verksamma i bland annat Kópasker, Raufarhöfn och Þórshöfn - ett område med omkring 800 invånare där inga personer ännu har testats positivt för coronaviruset covid-19. För att förhindra att smittan kommer till regionen vill de isolera området.
De två läkarna presenterar förslaget i ett brev till myndigheterna. Idén går enligt Morgunblaðið ut på att stänga området från Jökulsá á Fjöllum vid Öxarfjörður i väster till Brekknaheiði i öster för utomstående. Personer som reser in i området utan att vara bosatt i regionen måste enligt förslaget sitta i karantän i två veckor.
Alla transporter ska enligt läkarna undersökas noggrant. Och utomstående ska inte vistas tillsammans med boende.
Skälet till att de vill isolera området är att medelåldern bland befolkningen är hög. Dessutom är det många som har olika sjukdomar. Många av invånarna tillhör alltså riskgrupper.
Polisen i regionen Norðurland eystra diskuterade förslaget med smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason och civilförsvarschefen Víðir Reynisson. Svaret blev nej. Idén betraktades som orealistisk och omöjlig att genomföra. Även om det i nuläget med hjälp av drastiska metoder skulle gå att förhindra smittspridning skulle coronaviruset med all sannolikhet så småningom nå regionen.
Atli Árnason utvecklade förslaget i Morgunblaðið. Han jämförde med 1918 års pandemi då spanska sjukan kunde hållas borta från norra Island genom hårda restriktioner. Han ansåg att det var värt att pröva metoden i åtminstone några veckor:
"Det får aldrig glömmas att det här virusets beteende i samhället på längre sikt är okänd. Det är ingen som har sanningen i frågan."
Þórólfur Guðnason fick frågor om förslaget under en presskonferens i förra veckan. Han sade att det eventuellt skulle kunna gå att tillfälligt bromsa smittspridningen. Men när spanska sjukan drabbade Island 1918 hjälpte inte isoleringen av norra Island. Smittan kom till regionen när restriktionerna försvann:
"Människor måste ha något argument för att vilja göra det här för det kan kosta kommunen och regionen väldigt mycket att göra det här. Och de här förslagen som lades fram var mycket orealistiska. För det första att tillåta människor att lämna området och tillåta människor att komma tillbaka in i området och försättas i karantän i en bestämd tid. Vi vet att en stor del har få symtom eller är symtomfria och i min mening är det här en totalt orealistisk åtgärd."
Sedan förslaget presenterades och ratades har smittan kommit närmare området. Regionen sträcker sig över två kommuner - Norðurþing och Langanesbyggð. Kristján Þór Magnússon, kommunchef i Norðurþing, skriver i ett blogginlägg att en person bosatt i Húsavík nu har smittats av coronaviruset. Húsavík är den enda större tätorten på nordöstra Island.
Kristján Þór Magnússon skriver att personen troligen smittats under en vistelse på ett av hotellen vid Mývatn. Personen övernattade på Icelandairs hotell i Reykjahlíð. Där bodde också 24 personer som var ute på en skidtur - och där 20 visade sig ha smittats av covid-19. På samma hotell har dessutom fem anställda drabbats av viruset.
Tidigare dog en australisk turist på sjukhuset i Húsavík efter att ha smittats av coronaviruset. Även han hade bott på ett hotell vid Mývatn. Han hade dock övernattat på Fosshótel i Reykjahlíð.
Invånarna i Langanesbyggð verkar nu beredda på att viruset kan komma till trakten. Sólrún Arney Siggeirsdóttir, medicinskt ansvarig på vård- och äldreboendet Naust i Þórshöfn, vände sig nyligen till befolkningen och vädjade om ekonomiskt stöd. Hon skrev i ett öppet brev att hemmet hade behov av utrustning för att vid behov kunna ge bättre vård till smittade.