onsdag 4 mars 2020

Sexton smittade på Island - sju nya coronafall i går

Sexton islänningar har nu smittats av coronaviruset. Ytterligare sju fall av smittan bekräftades under tisdagen. Samtliga har smittats i Italien eller Österrike. Över 300 personer sitter nu i karantän. Samtidigt klubbade alltinget i går en ny lag som gör det möjligt för Lyfjastofnun att stoppa export av läkemedel om de anses vara nödvändiga för folkhälsan.

I fredags meddelade isländska myndigheter att ett första fall av coronasmitta bekräftats i landet. Sedan dess har ytterligare femton personer bekräftats smittade. Sju nya fall upptäcktes enligt Almannavarnir under gårdagen.

Gemensamt för de sexton smittade är att de återvänt hem till Island med flyg från Verona och München. De har varit på skidresor i norra Italien och Österrike. Fem av de personer som smittats bodde på samma hotell i italienska Alperna. Ytterligare femton islänningar vistades på hotellet samtidigt. De testerna har ännu inte analyserats.

Hittills är det ingen som har smittats på Island. Myndigheterna räknar dock med att det bara är en tidsfråga innan det sker.

Nu sitter omkring 350 personer i frivillig karantän. Det är personer som på olika sätt kan ha exponerats för viruset. Ingen av dem som faktiskt har bekräftats smittade vårdas på sjukhus.

Myndigheterna räknar med att kampen mot coronaviruset kommer att pågå i flera månader. Islands nationella säkerhetsråd samlades i går för att diskutera läget.

Island har drabbats förhållandevis hårt av coronaviruset. Enligt RÚV är det bara i Kina som det har upptäckts fler fall per invånare. Kina har 5,6 bekräftade fall på 100 000 invånare. Motsvarande siffra för Island - en uträkning som gjordes när de bekräftade fallen var 14 - är 4,1. Trea är Italien med 3,36 fall på 100 000 invånare.

Alma Dagbjört Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, säger till RÚV att förklaringen är att Island har testat många personer som befunnit sig i eller i närheten av riskområden. Samtliga passagerare ombord vissa flyg har till exempel satts i karantän. De hårda åtgärderna är enligt Alma Dagbjört Möller skälet till att så många fall har upptäckts.

Alla är dock långt ifrån nöjda med att tvingas sitta i karantän. Víðir Reynisson vid polisen säger till Vísir att det finns personer som har valt att resa hem från norra Italien via London med enda syftet att undgå karantän. Han har själv sett personer skryta om sådana resor i sociala medier:
"Jag förstår inte hur sådana människor kan se sina arbetskamrater i ansiktet."
Alltinget klubbade i går en ny läkemedelslag som ger Lyfjastofnun rätt att stoppa export av läkemedel. Regeln gäller såväl grossister som bolag som har tillstånd att sälja läkemedel. Förbudet gäller till och med årsskiftet. Lyfjastofnun får blockera export om försäljningen anses hota liv och hälsa för människor eller djur.

Den nya lagen presenterades i går. Den gick snabbt igenom samtliga tre debattrundor i alltinget. I den tredje och sista omröstningen var det ingen ledamot som motiverade sin röst. Samtliga 43 närvarande ledamöter röstade ja. Syftet med lagen är att förhindra läkemedelsbrist.

Restriktionerna skulle enligt förslaget kunna stå i strid med EES-avtalets krav på fri rörlighet. Det är dock tillåtet att göra undantag just för att rädda liv på människor och djur. Enligt förslaget är coronaviruset ett sådant fall.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.