tisdag 23 november 2021

Två gula albinotorskar fångade nära Surtsey

Besättningen ombord trålaren Drangavík trodde knappt sina ögon när de drog upp en gul torsk ur havet väster om Surtsey. Experten Gísli Jónsson ansåg att det rörde sig om en albino. Och han konstaterade att han aldrig sett något liknande. Men två dagar senare var det dags igen. På samma plats fångade Drangavík en gulprickig torsk.

Trålaren Drangavík ägs av Vinnslustöðin på Hemön på Västmannaöarna. Den 17 mars förra året fiskade båten torsk väster om Surtsey. I trålen dök det upp en fisk som besättningen aldrig tidigare sett - en gul torsk.

Marinbiologen Gunnar Jónsson fick se bilder på den unika fångsten. Han har specialiserat sig på udda fiskar och har ett digert register över avvikande fångster. Han sade till Vinnslustöðins webbplats att han aldrig stött på en helt gul torsk:
"Mycket konstigt har jag sett i mina dagar men det här är det mest fantastiska vidunder ur havet som har kommit för mina ögon. Det verkar som att öborna har fångat det enda guldexemplaret av torskbeståndet."
Gísli Jónsson, expert på fisksjukdomar vid Matvælastofnun, fick även han se bilder på den gula torsken. Han sade till Vinnslustöðins webbplats att det sannolikt rörde sig om en torsk med ett medfött genetiskt fel:
"Jag anser att allt pekar på att det rör sig om en medfödd genskada. Detta är en albino - men rättare vore att kalla det en guling när det rör sig om torsk. Alla normala färgpigment saknas i skinnet och därför får den den här genomskinliga och gulaktiga nyansen."
Men det var inte slut på underligheterna där. Den 19 mars 2020 fiskade Drangavík i samma havsområde en dryg mil väster om Surtsey. Ännu en gång var det en udda fisk som hamnade i trålen. Nu var det en gulprickig torsk som förbryllade besättningen.

Kjartan Guðmundsson, kapten på Drangavík, säger till Vinnslustöðins webbplats att han liksom den övriga besättningen förundrades över den udda fångsten:
"Säkerligen är det mycket mer sannolikt att vinna största lottovinsten än att dra upp monsterfiskar ombord på samma ställe på två fisketurer samma vecka. Jag tror att jag helt enkelt lämnar in min lottokupong!"
Gunnar Jónsson fick se bilder även på den gulprickiga torsken. Han funderade skämtsamt på om havet väster om Surtsey var "ett serviceboende för genetiskt vilsna torskar". Gísli Jónsson konstaterade att den här torsken bara delvis saknade de normala färgpigmenten:
"Det här skulle kunna vara en halvbror!"
Vinnslustöðin har publicerat bilder på de två gula albinotorskarna tillsammans.