torsdag 26 mars 2020

Vill att coronadrabbade på Island slutar känna smittskam

Coronasmittan fortsätter att breda ut sig på Island. Men spridningen går inte längre lika snabbt och en majoritet av dem som nu testar positivt för covid-19 är redan i karantän. Därför har prognosen för antalet smittade sjunkit något. Samtidigt vill generaldirektör Alma Möller att drabbade slutar att känna smittskam. Under gårdagens presskonferens sade hon att hon vill slippa höra ordet.

Nu har antalet coronasmittade på Island stigit till 737 personer. Av dessa vårdas femton på sjukhus och två på intensivvårdsavdelning. Ytterligare 9 013 personer sitter just nu i hemkarantän.

Smittan fortsätter alltså att breda ut sig. Antalet bekräftade fall av coronaviruset covid-19 växer från dag till dag. Men ökningen är inte längre riktigt lika snabb. De senaste dagarna har dessutom en majoritet av dem som testat positivt redan försatts i karantän.

Att ökningstakten har avtagit något gör att myndigheterna nu reviderar prognosen för coronasmittan. Utbrottet väntas alltjämt kulminera i mitten på april. Efter påsk tros kurvan över antalet smittade plana ut.

Myndigheterna räknar med att omkring 1 500 personer kommer att testa positivt för viruset. En mer pessimistisk prognos är 2 300 drabbade. I den förra prognosen var den mest pessimistiska siffran 6 000 drabbade.

Samtidigt fortsätter sjukhusen att försöka skapa kapacitet att möta en ännu värre situation. På sjukhuset i Akureyri har nu tio platser för coronasmittade personer inrättats. Sedan tidigare finns tre respiratorer och ytterligare två har beställts.

De två hårdast drabbade kommunerna är Húnaþing vestra och Vestmannaeyjabær. I Húnaþing vestra är det enligt ett pressmeddelande 24 procent av invånarna som är i hemkarantän. I Vestmannaeyjabær har nu enligt polisen 47 fall av smittan bekräftats samtidigt som 554 personer sitter i karantän - vilket betyder att mer än var hundrade har smittats och att mer än var tionde är i karantän.

En av de smittade i Húnaþing vestra är Þórey Edda Elísdóttir. Hon berättade tidigare i veckan i en intervju att hon kände smittskam. Skälet till skamkänslan var att hon inte insåg att hon drabbats av coronaviruset. Hon var därför ute bland folk som vanligt och kan ha hunnit sprida smittan till många innan hon testade sig för covid-19.

Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade under gårdagens presskonferens att hon inte alls gillade nyordet smitskömm, 'smittskam'. Hon tyckte inte heller att personer som råkat sprida coronaviruset skulle känna smittskam:
"Jag föreslår att vi slänger bort det ordet. Ingen kan naturligtvis göra något åt att den blir smittad eller smittar andra givet att människor naturligtvis har följt regler vad gäller isolering och karantän. Jag tycker att vi borde sluta irritera oss på andra på grund av det här."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.