onsdag 1 december 2021

Vill ha färja mellan sydvästra Island och Storbritannien

En färjelinje med trafik en gång i veckan mellan Þorlákshöfn på sydvästra Island, Storbritannien och det europeiska fastlandet står högt upp på önskelistan i Ölfus. Kommunchefen Elliði Vignísson säger i Morgunblaðið att han har haft samtal med intresserade rederier. För att passagerarfärjor ska kunna angöra Þorlákshöfn krävs en utbyggnad av hamnen.

I årtionden var Þorlákshöfn navet i färjetrafiken mellan det isländska fastlandet och Västmannaöarna. Med två avgångar dagligen i varje riktning bidrog trafiken till att göra hamnen livlig och att locka besökare till orten.

Sedan den nya hamnen Landeyjahöfn invigdes 2010 har turerna från Þorlákshöfn blivit betydligt färre. Hamnen används fortfarande när våghöjden eller andra väderförhållanden gör det omöjligt att segla till Landeyjahöfn. Under vintern seglar färjan i regel till Þorlákshöfn i stället för till Landeyjahöfn.

Men trafikvolymerna har alltså minskat. Nyligen började dock det färöiska rederiet Smyril Line segla mellan Þorlákshöfn och Tórshavn på Färöarna och Hirtshals i Danmark. Sedan tidigare finns dessutom en linje mellan Þorlákshöfn och Rotterdam i Nederländerna och Tórshavn på Färöarna.

Bägge färjorna seglar en gång i veckan. Och bägge tar enbart gods. Avståndet mellan Þorlákshöfn och Reykjavík är en knapp timme med bil. Att segla hela vägen till Reykjavík hade tagit betydligt längre tid.

Nu hoppas Elliði Vignisson, kommunchef i Ölfus, att passagerartrafiken ska återvända till hamnen i Þorlákshöfn. Han säger i Morgunblaðið att målet är att locka ett rederi som seglar med en färja som tar både gods och passagerare:
"Vi har haft diskussioner med inhemska och utländska parter som har deklarerat intresse för att inleda veckoliga passagerarseglingar mellan Þorlákshöfn, hamnar i Storbritannien och hamnar på Europas fastland."
Målet är att kunna ta emot färjor som är 180 meter långa och 34 meter breda. För att det ska vara möjligt behöver ena vågbrytaren förlängas med upp till 200 meter samtidigt som den andra kortas något. På så sätt skulle även stora fartyg kunna lägga till i lä.

Elliði Vignisson säger i Morgunblaðið att arbetet med att bygga ut hamnen inte behöver bli svårt eller omfattande. Kostnaden beräknar han till 800 miljoner isländska kronor. Hittills har projektet strandat på att staten inte har gått in som delfinansiär av bygget:
"Kommunen har reserverat kapital till genomförandet. Vi är redo för det här i morgon!"
Här kan du läsa mer om Þorlákshöfn.