torsdag 16 april 2020

99 personer reste från Keflavík under hela påskhelgen

Förra året var de över 84 000 till antalet. Men den här påskhelgen var det bara 99 personer som reste från flygplatsen i Keflavík. Av förra årets passagerarvolymer återstår alltså endast en dryg tusendel. Flygplatsbolaget Isavia har kapital för att överleva i ytterligare fem månader. Regeringen har nu åter förhandlat med koncernen Icelandair om både inrikes- och utrikesflyg.

Den 5 april var det 1 096 islänningar som bar på coronasmittan. Sedan dess har antalet minskat nio dagar i följd. I går var siffran nere på 642 personer - den lägsta siffran på tre veckor.

Dessutom upptäcktes bara sju nya fall av smittan. Samtidigt var det 90 personer som friskförklarades. Totalt är det nu 1 742 personer som har testat positivt för covid-19.

Island har enligt den senaste prognosen från Háskóli Íslands nått och passerat kulmen på coronautbrottet. Hädanefter kommer antalet som smittas av viruset att fortsätta sjunka. Situationen på sjukhusen har även den just passerat den mest kritiska punkten.

Kári Stefánsson, vd för Íslensk erfðagreining, medverkade på gårdagens presskonferens med myndigheterna. Han berättade att företaget nu har börjat ta blodprover för att undersöka hur många som har antikroppar mot covid-19. Resultatet kommer både att ge en bild av smittans utbredning och om risken för att den ska kunna få fäste på nytt.

I turistnäringen är läget fortsatt dystert - och så kommer det sannolikt att vara under en längre tid framöver. Under hela påskhelgen - från skärtorsdagen till annandag påsk - var det bara 99 personer som reste från flygplatsen i Keflavík. Samma period förra året var resenärerna enligt Morgunblaðið drygt 84 000 till antalet.

Icelandair befinner sig i en djup kris på grund av coronautbrottet och försöker hitta nytt kapital. Men även för flygplatsbolaget Isavia är situationen svår. Inställda flyg och få passagerare betyder att bolaget i dag nästan inte har några intäkter. Vd:n Sveinbjörn Indriðason säger att Isavias kapital räcker i fem månader.

Under 2019 minskade resandet från Keflavík med omkring en fjärdedel. Tappet berodde till stor del på Wow Airs konkurs. Men i år blir raset ännu större. Sveinbjörn Indriðason säger i Morgunblaðið att Isavia räknar med minst en halvering jämfört med förra året. I dagsläget är det mycket osäkert när flygtrafiken kan återgå till det normala.

Regeringen har enligt ett pressmeddelande tecknat ett nytt avtal med Icelandair om utrikesflyg de närmaste tre veckorna. Överenskommelsen innebär sju garanterade avgångar till London, sex till Boston och tre till Stockholm. Ett syfte med avgångarna är att ge islänningar som blivit fast i utlandet en möjlighet att återvända hem.

Ett liknande avtal har tecknats med Icelandairs dotterbolag Air Iceland Connect. Det garanterar till och med den 5 maj tre till sex avgångar i veckan mellan Reykjavík och Egilsstaðir samt tre avgångar i veckan mellan Reykjavík och Ísafjörður.

Kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson säger i ett pressmeddelande att flygförbindelserna är nödvändiga. Utan inrikesflyget har boende kring Ísafjörður och Egilsstaðir inga möjligheter att ta sig till Reykjavík med allmänna kommunikationer. Dessutom har flyget en viktig roll i transporter av läkemedel och tester för covid-19.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.