onsdag 15 april 2020

Alltingspolitiker säger upp prenumeration i protest

Konflikten inom Självständighetspartiet på Västmannaöarna blossar upp på nytt. Nu väljer alltingsledamoten Páll Magnússon att säga upp sin prenumeration på lokaltidningen Eyjafréttir. Skälet är att den inte har publicerat kommunchefen Íris Róbertsdóttirs inlägg om coronaviruset. Hon leder en utbrytarlista som tog makten från Självständighetspartiet - och chefredaktörens fru.

Inför kommunalvalet 2018 splittrades Självständighetspartiet på Västmannaöarna. Inom partiet fanns ett utbrett missnöje med kommunchefen Elliði Vignisson. När han röstade bort ett förslag om att partiets lista skulle klubbas genom ett provval såg kritiker det som ett tecken på maktfullkomlighet.

Utbrytarna bildade För Hemön, en lokal lista som toppades av Íris Róbertsdóttir som representerat Självständighetspartiet i alltinget. För Hemön fick färre röster men lika många mandat som Självständighetspartiet. Genom att bilda koalition med Ölistan kunde För Hemön ta makten i kommunen.

Inom Självständighetspartiet var upprördheten stor över att Íris Róbertsdóttir kandiderade för en konkurrerande lista. Ilskan minskade inte när hon fick uppdraget som kommunchef.

I centrum för de starka känslorna stod också Páll Magnússon, alltingsledamot för Självständighetspartiet som är uppväxt på Västmannaöarna. Under valrörelsen tog han inte ställning för Självständighetspartiet - ett val som partimedlemmar uppfattade som ett indirekt stöd till För Hemön.

Sedan dess har stämningen i kommunfullmäktige varit allt annat än god. I opposition har Självständighetspartiet valt en hård linje där även vardagliga frågor kan ge upphov till stora konflikter.

I centrum står även lokaltidningen Eyjafréttir. I höstas stärkte fiskeföretagen Vinnslustöðin och Ísfélagið sitt ägande av Eyjafréttir. Bägge företagen har starka band till Självständighetspartiet. Investeringen gjorde bland annat att utgivningstakten av den tryckta tidningen kunde dubbleras - från var fjärde till varannan vecka.

Samtidigt utsågs Sindri Ólafsson till ny chefredaktör för Eyjafréttir. Han hade ingen tidigare erfarenhet av journalistik. Däremot satt han i styrelsen för Självständighetspartiets kommunförening på Västmannaöarna. Han hade också varit ledare för partiets ungdomsförbund i kommunen. Dessutom är han gift med Hildur Sólveig Sigurðardóttir, Självständighetspartiets oppositionsråd i kommunfullmäktige.

Sindri Ólafsson utlovade oberoende journalistik när han tog över som chefredaktör. En som ifrågasätter det löftet är Íris Róbertsdóttir. Hon noterade tidigare i år att tidningen ofta skildrade möten i kommunfullmäktige som om bara Självständighetspartiet var på plats. Och själv hade hon av Eyjafréttir aldrig tillfrågats om en intervju eller kommentar.

Västmannaöarna har varit en av de platser i landet som drabbats hårdast av coronautbrottet. För att förhindra spridningen infördes striktare regler än i övriga landet. Bland annat förbjöds sammankomster med fler än tio personer. Under en tid satt var tionde kommuninvånare i karantän. Och hälften av öborna testades för covid-19.

Inför påsken skickade Íris Róbertsdóttir en hälsning till invånarna på Facebook där hon berömde personal inom vård och omsorg för deras insatser under coronautbrottet. Hon tackade också öborna för förståelse för åtgärderna för att bekämpa viruset.

Eyjar och Tígull - två lokala nyhetssajter - publicerade hälsningen. Det gjorde även flera rikstäckande medier. Men Eyjafréttir gjorde det inte. Och det fick Páll Magnússon att säga upp sin prenumeration på tidningen. Han gjorde det i ett mejl till Sindri Ólafsson som han också publicerade på Facebook.

Páll Magnússon anser att han hade fungerat som medberoende om han hade fortsatt prenumerera på Eyjafréttir. Han skriver att Sindri Ólafsson har frihet att ta redaktionella beslut. Men han själv hade på samma sätt rätt att protestera mot en hållning som inte överensstämde med hans personliga syn på tidningens ansvar:
"Utifrån detta tycker jag att det är uppenbart att din antipati gentemot kommunchefen har fått råda och vägt tyngre än normala och grundläggande perspektiv för redaktionen. Och det som värre är: antipatin väger också tyngre än mediets informationsskyldighet mot invånarna på Västmannaöarna - och allmänt samhälleligt ansvar."
Sindri Ólafsson skriver i Eyjafréttir att redaktionen har små resurser och att tidningen därför inte har möjlighet att hinna med allt. Han säger också att Páll Magnússon har fel när han hävdar att rapporteringen präglas av antipatier mot Íris Róbertsdóttir. I stället anklagar han dem bägge för att försöka undergräva Eyjafréttirs trovärdighet:
"Alltingsledamotens och kommunchefens angrepp på mig personligen är i bästa fall slag i luften. De sporrar mig till att fortsätta göra mitt jobb."
Här kan du läsa mer om konflikten mellan Eyjafréttir och För Hemön.