onsdag 22 april 2020

Coronakrisen ger Island 250 miljarder i underskott

Regeringen lägger ytterligare 60 miljarder isländska kronor på att motverka coronakrisen. I det åtgärdspaket som presenterades i går ingår bland annat lån till företag och möjligheter att kvitta förra årets vinster mot årets inkomstskatt. Nu räknar finansminister Bjarni Benediktsson med ett underskott i statsfinanserna på omkring 250 miljarder.

Coronautbrottet fortsatte att avmattas även under gårdagen. Under det senaste dygnet registrerades fem nya fall av coronasmitta. Samtidigt var det 54 personer som friskförklarades från covid-19. Antalet bekräftat smittade har nu minskat femton dagar i följd. Totalt har 1 778 personer testat positivt för viruset.

Det var i går 351 smittade som hölls i isolering. Ytterligare 1 026 personer satt i karantän.

Färjan Norröna angjorde i går Seyðisfjörður med passagerare för första gången på en dryg månad. Ombord fanns 23 personer. Alla isländska medborgare måste genomgå karantän. På färjan fanns dessutom fem polacker som kom till Island för att vaccinera odlingslax i Þorlákshöfn. De slipper två veckors karantän - men får i gengäld bara röra sig mellan jobbet och bostaden.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir undertecknade i går ett beslut om den närmaste tidens restriktioner. De första restriktionerna avvecklas den 4 maj. Enligt beslutet inleds nästa period den 2 juni.

Först då - om en dryg månad - kan träningsanläggningar och badhus öppna som vanligt. Då kan också barer och uteställen öppna. Till och med den 1 juni får restauranger med alkoholtillstånd inte ha öppet senare än klockan 23.

Regeringen presenterade i går ett nytt åtgärdspaket för att mildra effekterna av coronautbrottet. Kostnaden för krispaketet är enligt ett pressmeddelande 60 miljarder isländska kronor. Finansminister Bjarni Benediktsson sade under presskonferensen att han nu räknar med att underskottet i statsfinanserna i år hamnar på omkring 250 miljarder.

I dagsläget tror Bjarni Benediktsson att Islands bnp krymper med 9 procent i år. Men han tror att det kan vända till en ny tillväxtfas redan under nästa år.

Åtgärderna är i första hand inriktade på små- och medelstora företag. Företag som riskerar att gå i konkurs kan få ett lån på upp till 6 miljoner till låg ränta. De kan också välja att kvitta en vinst på upp till 20 miljoner från 2019 mot årets inkomstskatt.

Privata medier får dela på ett riktat stöd på 350 miljoner. Coronakrisen har gjort att annonsingången minskat avsevärt. Samtidigt har efterfrågan på nyhetsrapportering ökat kraftigt. Bidraget ska se till så att privata medier kan ta sig igenom krisen.

Studentorganisationer har uppmanat regeringen att införa arbetslöshetsersättning för studenter. Så blir det inte. Men i gårdagens åtgärdsprogram finns en satsning på 2,2 miljarder för att skapa 3 000 sommarjobb åt studenter. Regeringen räknar med att även kommunerna går in med pengar för att skapa ännu fler tillfälliga arbeten.

Vidare aviserade regeringen ett stöd på 4,5 miljarder till tillväxtföretag och innovationer.

Vårdanställda får dela på ett extra anslag på 1 miljard isländska kronor. Skälet till denna utbetalning är den senaste tidens onormalt höga belastning.

Dessutom utökas konstnärslönerna med 250 miljoner - vilket innebär ytterligare 600 månadslöner som delas ut som bidrag till många olika typer av konstnärer.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet.