söndag 19 april 2020

Ensam besökare på Þingvellir försökte fiska upp mynt

Nationalparken Þingvellir är en av Islands allra populäraste turistattraktioner. Men förbudet mot inresor och sammankomster har gjort att det numera är i det närmaste folktomt. Nationalparksvärdarna är dock på plats för att arbeta. Nyligen stoppade de en islänning som försökte fiska upp alla mynt ur Peningagjá.

Þingvellir har årligen omkring en miljon besökare. För många turister är ett stopp i nationalparken ett givet inslag på resan. Det klara vattnet som skimrar i många sprickor har utvecklats till en ny form av turistattraktion. Det har nämligen blivit populärt att kasta mynt i vattnet.

De vattenfyllda sprickorna används alltså som önskebrunnar. Traditionen säger att den som kastar en slant i en önskebrunn får sin önskan uppfylld. Det är dock ingen tradition som är förknippad med Þingvellir. Den har uppkommit på senare år genom turismen.

Trots förbudsskyltar är det många besökare som kastar mynt i sprickorna. Särskilt populär är Nikulásargjá - en spricka som på grund av alla småpengar som slängs i den ofta kallas Peningagjá.

Nationalparksföreståndaren Einar Á.E. Sæmundsen berättar i Fréttablaðið att gästerna till Þingvellir numera är mycket sällsynta. Nyligen stötte personalen på en isländsk besökare. Han försökte skaffa sig lite extra fickpengar genom att håva upp mynt ur Peningagjá:
"Han tog reson och slutade efter en kort tillrättavisning av nationalparksvärden."
Tanken är dock inte att mynten ska ligga kvar. Personal brukar regelbundet försöka tömma sprickorna på småpengar. De brukar dock skänka dem till välgörande ändamål.

Här kan du läsa mer om Peningagjá.