måndag 27 april 2020

Fler coronasmittade män på sjukhus på Island

Sex av tio coronasmittade som har lagts in på sjukhus är män. Och sju av tio som har vårdats på intensivvårdsavdelning är män. Samtidigt är det marginellt fler kvinnor än män som har smittats av covid-19 på Island. Under helgen registrerades bara tre nya fall av coronaviruset. I tjugo dagar i följd har antalet smittade minskat.

I fredags registrerades inget nytt fall av coronaviruset covid-19 på Island. Det var första gången på nästan två månader som ingen testade positivt för viruset. Under helgen tillkom tre nya fall - ett under lördagen och två under söndagen.

Totalt har nu 1 792 personer smittats på Island. Men i tjugo dagar i följd har fler tillfrisknat än insjuknat. Det var i går 174 personer som hölls i isolering efter att ha testat positivt för covid-19. Det var det lägsta antalet på sex veckor.

Tretton smittade vårdades på sjukhus - elva på Landspítali i Reykjavík och två på sjukhuset i Akureyri. Tre av patienterna i Reykjavík låg på intensivvårdsavdelning. Dessutom satt 695 personer i karantän.

Samtidigt står det klart att covid-19 ser ut att drabba män hårdare än kvinnor. Det är visserligen 901 kvinnor som har testat positivt för viruset mot 891 män - men det är också något fler kvinnor som har testats. Men 60 procent av de coronasmittade som har behövt sjukhusvård är män. Och 70 procent av de patienter som har lagts in på intensivvårdsavdelning är män.

Snittåldern för de smittade är 40 år. Men bland dem som har behövt sjukhusvård är medelåldern 60 år. Och bland intensivvårdspatienterna är den genomsnittliga åldern 61 år.

Tio personer - fem män och fem kvinnor - har dött i sviterna av covid-19 på Island. Det yngsta dödsoffret var 36 år. Den äldsta var 87 år.

I takt med att coronapatienterna blivit färre har trycket på sjukvården lättat. Men även trycket på smittspårarna har lättat. Som mest var det 52 personer som arbetade med att kartlägga smittspridningen. Nu har gruppen bantats till 17 personer. Och de har lyckats smittspåra samtliga bekräftade fall av covid-19 på Island.

Smittskyddsläkaren Þórólfur Guðnason sade under lördagens presskonferens att Island vunnit det första slaget mot coronaviruset. Samtidigt varnade han för att ta för lätt på de restriktioner som alltjämt gäller. Vårdslöst beteende kan göra att smittan får ny spridning. Det låga antalet nya fall fick inte skapa en falsk trygghet.

Restriktionerna börjar avvecklas den 4 maj. Då höjs till exempel gränsen för tillåtna sammankomster från 20 till 50 personer. Han sade att nästa steg sannolikt blir att höja taket till 100 deltagare. Enligt Þórólfur Guðnason kommer myndigheterna att vänta två till tre veckor med nästa fas för att kunna följa utvecklingen.

Nästa fas i avvecklingen planeras till slutet på maj eller början av juni. Då är det troligt att regeln om två meters avstånd mellan personer slopas.

Om utvecklingen fortsätter att vara positiv med ett litet antal nya fall kunde det bli aktuellt att avveckla restriktionerna i snabbare takt. Men Þórólfur Guðnason sade också att hårdare regler kunde bli aktuella om viruset åter skulle få stor spridning.

Þórólfur Guðnason fick också frågor om utlandsresor. Han svarade att han inte kunde ge några säkra svar. Men själv tänkte han inte planera några resor utomlands i sommar.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson efterlyste under gårdagens presskonferens en överenskommelse mellan samtliga medborgare. Under lång tid framöver kommer islänningar att behöva sprita händerna, vara noga med hygienen och rengöra ytor som många berör. Personer som känner symtom måste även i fortsättningen hållas i karantän. Och personer i riskgrupperna måste ta särskild hänsyn.

Drygt 1 800 personer kommer att smittas av coronaviruset i det här utbrottet. Det visar en ny prognos från Háskóli Íslands. Om prognosen slår in är det alltså bara ytterligare några få personer som kommer att testa positivt för covid-19.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.